Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Честваме Световният ден на влажните зони

02 февруари 2014, 10:11 часа • 240990 прочитания

2 февруари e Световният ден на влажните зони. На този ден през 1971 г. е подписана Международна конвенция за опазването на влажните зони в иранския град Рамсар, съобщиха от Сдружение за дива природа "Балкани".

Влажните зони са едни от най-важните ни природни богатства. Това са територии, в които водата покрива почвата или присъства в повърхностния й слой, целогодишно или сезонно. Влажните зони са дом на редки животни и растения. Те имат важна роля и в предпазването от наводнения, като поемат и задържат голяма част от повърхностните води. През XX век у нас, а и в световен мащаб голяма част от тях са били пресушени или силно изменени. Днес тези екосистеми заемат едва 0,1% от територията на България и са сред най-важните за опазване обекти.

Сдружение "Балкани" заедно с Фондация "Екоцентрик" ще отбележи празника с образователни дейности за деца и възрастни в Центъра за опазване на влажните зони "Драгоманско блато" в Драгоман. Посетителите ще могат да се потопят в света на влажните зони чрез филми, презентации, оригами, пантомими, рисуване върху тениски и много други интересни и вълнуващи за малките и големи изследователи дейности.

Със събитието на 2 февруари СДП "Балкани" отбелязва и още един празник – навършването на 22 години от основаването на организацията. 22 години, през които Сдружение за дива природа "Балкани" е работило за изучаването и опазването на дивата природа на България. Освен това ще се състои и традиционното наблюдение на водолюбиви птици от южната страна на моста на Водната палата в Пловдив. "Зелени Балкани" ще предоставят бинокли, зрителна тръба и определи за птици на любопитните минувачи, които искат да видят обитателите на река Марица отблизо.

Тази година акцентът на Световния ден на влажните зони е: "Влажните зони и селското стопанство".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес