Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лабиринтът на Барселона и един неочакван помощник: Huawei GT 5

30 септември 2024, 09:02 часа • 458 прочитания

Чудесата на света трудно се описват с думи. Но нищо не вдъхновява повече, от едно испанско пътешествие. Особено в Барселона. Да се разберем: имам си правило при всяко пътуване. Първо най-известните места, за да ги запомня завинаги. А после обичам да се губя сама из лабиринта на града и да го оставя да ме изненада.

Барселона ме посреща с палитра от живи цветове, старинни улици и забележителни архитектурни творения, които съхраняват в себе си векове история. Това е второто ми идване тук. Но за разлика от преди, имам неотменим спътник - новият часовник на Huawei - GT 5. Запознали сме се отскоро. И докато все още той свиква с китката ми, а аз - с услужливия му "характер", се разхождаме из любимия град. 

Първата ми спирка, разбира се, беше прочутата Саграда Фамилия - истинско произведение на изкуството. Великият Гауди сякаш е проектирал мост между небето и земята. Докато сградата се извисява над мен, поглеждам към часовника. Давам си сметка - поне малка част от ускорения ми пулс се дължи на вълнението пред архитектурната емблема на града. Достигаща направо в облаците. Защото Саграда съчетава традицията с модерността, така както часовникът обединява технологиите с емоциите. С други думи - отиват си.

Всеки, загубвал се в Барселона, би го направил отново - защото тайната на всяко пътешествие е изненадата: стъписващата, неочаквана красота, скрита зад ъгъла. Нарочно тръгвам по малките калдаръмени улички, без да зная накъде. И си представям как, погледнати отгоре, уличките приличат на мозайка, изработена от най-умелия майстор - случайността. В това безтегловно състояние, любимо на всеки приключенец, в което оставяме стъпките да ни водят сами, прекарвам поне няколко часа.

Но после...трябва да се ориентирам къде се намирам. И Huawei GT 5 се оказа верен помощник. Когато се зачудих накъде да поема, PETAL maps, надеждният навигатор на Huawei, ми показа най-краткият път - и то светкавично. Най-хубавото беше, че можех да продължа да се наслаждавам на цялата красота наоколо, тъй като часовникът ми даваше сигнали, когато трябваше да завия. 

След около час се озовах в колоритното селце Побле Еспаньол. Истински оазис на каталонската култура. Тук сякаш времето беше спряло, за да може всеки да усети душата на Испания. А тази "душа" е една невероятна компилация от огромното многообразие на страната. Може да видите близо 120 сгради, които съжителстват така, сякаш архитектурата и географията са се наговорили, за да се съберат максимално плътно една до друга на едно място. Разбира се, помогнала им е най-опитната ръка - човешката. Побле Еспаньол се появява по случай световното изложение в Барселона през 1929 г. Тогава авторите на проекта са обиколили цели 1600 села и градчета в цяла Испания, а и значителни части от Португалия, за да  съберат техни "представителни извадки" в един квартал на Барселона. Тук прилика с Huawei също има - да се свалят картите от всички страни по света на върха на пръста е нещо, което става за секунди. И със сигурност е технология, на която онези сръчни и креативни "компилатори" от близо век, създали Побле Еспаньол, биха гледали с възхищение. 

Както винаги става, когато сме на ново и интересно място обаче, ми се налага да проведа и няколко разговора, които имат една основна цел - най-вече да ни разсеят от безметежното удоволствие на всяко пътешествие и да ни припомнят, че ни чакат няколко задължение. Е, с удобството да говоря през Huawei GT 5 всички тези служебни обаждания, започващи с +359, се превърнаха в бързо отменати дреболии. Лека каишка, минимален интерфейс, кратки и бързи докосвания - всичко това те насърчава да бъдеш лаконичен. Чао на България и здравей отново на Барселона. А сега към обяда.

Сервират ми Mиди Сен Жак. Защо си поръчах това? Защото ако повече от двама приятели едновременно ми препоръчат нещо за хапване, изпълнявам. А за въпросните миди настояваше цяло мнозинство. Аргументът им бе: френски са, но ги правят най-добре в Барселона. Не се учудвам - вкусът е лек, ароматът деликатен. Понякога приликите съвсем бият на очи: циферблатът на моя верен спътник, Huawei GT 5, има същата устойчивост срещу надраскване, каквато и мидените черупки.  

Шарените чадъри, близо до рестаранта, окачени над уличката, ми напомниха за разнообразните каишки на часовника. Цвят за всяко настроение. Докато гледах нагоре, като по часовник заваля дъжд. Обикновено в такива моменти се опитвам да предпазя техниката си, но не и сега. Керамичният корпус на Huawei GT 5 е изцяло водоустойчив. С него можете да бъдете спокойни, дори когато се гмуркате в океана - какво остава за няколко невинни капки в един от най-красивите градове, в които съм била някога. 

Дъждът вече беше спрял. Бързах, за да успея да разгледам още няколко забележителности, преди да си тръгна. Много неприятно: часът на полета винаги е равнодушен пред нашите вълнения и желанието да удължим пътешествието. И така, не че съм си го поставяла като цел, но ето ново забавление - Huawei GT 5 дори измерваше начина, по който бягам между всички туристи...Освен всичко часовникът ме изненада с още нещо - има индикатор за стълби, а аз попаднах в дилема - дали да изгубя малко време и да ги снимам, рискувайки да пропусна полета, или да си спестя естетическата наслада. Дилемата се решава лесно - по-добре да го изпусна, защото всяка минута в този град е вълнение за цял живот. Ето и стълбите: красиви са, нали? 

Пътешествието ми е към края си. След дългите часове разходка, батерията на часовника почти не е мръднала. В последните минути, преди да тръгна към летището, реших да си купя сувенир, който да ми напомня за всички цветни преживявания от Барселона. На летището пък поработих малко. И забелязах нещо важно: в софтуерно отношение смарт часовникът работи с HarmonyOS на Huawei и е съвместим с iOS и Android устройства. 

 

А сега, докато минаваме над облаците на спомените, може да се приземим върху параметрите. Всичко най-важно за новата линия часовници на Huawei, които бяха представени в Барселона, може да научите тук. И защо това не е просто едно необикновено бижу, в което се срещат технологията и естетиката, а и един истински здравен асистент, може да разберете в този текст. Разбира се, в Барселона ще се върнем отново.

Вече има кой да ме заведе. 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес