Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Призрачното село Хитрино ще е едно от най-хубавите села напролет – това чуха хората, само не стана ясно коя пролет

08 декември 2017, 08:45 часа • 3516 прочитания

Така журналистът Генка Шикерова започна репортажа си за случващото се в село Хитрино, което беше опустошено след влакова катастрофа преди година - с припомняне на казаното от премиера Бойко Борисов малко след трагедията.

В репортажа беше показано как се разпределят средства за оказване на помощ за Хитрино. Парите се делят от Обществения съвет, създаден от БЧК, по критерий в три категории - първа, втора и трета, като първата е най-тежката и за нея има най-много пари, а там би трябвало да попадат хората, които най-много са пострадали. Нова телевизия обаче показа чрез материала на Шикерова как напълно разрушена къща не влиза в първа категория, а собственикът ѝ живее заключен във фургон, като не може да става след операция на ставите. Кметът на селото Нуридин Исмаил беше записан с тайна камера как казва на общо събрание, че не може кметът да сменя памперсите на нуждаещия се човек. Имало и друг случай - с къща, в която има повредена ютия, като тя попада във втора категория?!

Беше показан и случай, при който се слага дограма на къща, която след това бива съборена, защото е опасна за живот.

Освен това, се дават 8000 лева за заснемане на филм за трагедията в Хитрино. Не е публично ясно с кого е сключен договорът. Всичко там се решава от кметът, смята Шикерова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес