Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изумително е, че има шеф на държавно дружество, който не знае адреса на парламента (ВИДЕО)

10 май 2021, 15:10 часа • 5337 прочитания

„Изумително е, че има шеф на държавно дружество, който не знае адреса на парламента“. Това посочи председателя на Комисията по ревизия в парламента Мая Манолова.

Тя определи "Aвтомагистрали като „каса“, в която потъват милиони левове обществен ресурс. Според нея притеснителна е и информацията за огромни авансово платени суми, което води до извода, че голям процент от дейността на фирмата е преотдадена.

Коментарът й дойде в отговор на твърдение на директора на държавното дружество Стоян Беличев, който подчерта, че подготвяната писмена информация за дейността вече надхвърля 1,2 млн. страници, но тя не е внесена до комисията, защото не са получени указания на кого и как да бъде предоставена тя.

Заседанията на Комисията по ревизия на управлението на страната през последните 10 години продължават с изслушването на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова.

Заедно с нея на заседанието присъстват председателят на Пътната агенция и директорът на държавната "Автомагистрали", за да отчетат дейността на дружествата. Ще се разглеждат още дейността на "Български ВиК холдинг" ЕАД, както и изпълнението на Националната програма за саниране.

На предишните две заседания бизнесменът Светослав Илчовски отправи обвинения към ГЕРБ и конкретно към Петя Аврамова, че го е заплашвала относно закупуване на земя.

Не крием информация, времето беше малко, а количеството ѝ голямо, заяви от своя страна и министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова пред временната комисия за проверка на управлението.

Пред депутатите министър Аврамова отговаряше на депутатски въпроси за дейността на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД, както и за множеството директни възлагания върху нея на поръчки, които дружеството прехвърля на други строителни фирми-подизпълнители.

Според депутатите от новите партии в парламента, включително и тези от БСП, това е ставало чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки, от което са се облагодетелствали фирми, близки до управляващите от ГЕРБ.

Министър Аврамова увери, че „Автомагистрали“ са участвали и в публични търгове за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа, имат такива договори, а директното възлагане е една напълно законна процедура.

„Наемът на техника е нормална практика в строителството“, посочи регионалният министър, отговаряйки и на обвиненията, че държавната фирма не разполага със своя, която да е достатъчна за изпълнението на обектите.

„Да говорим с факти, да не правим внушения“, призова още министърът в оставка, който потвърди, че действително дружеството работи с голям брой контрагенти, но това не е в нарушение на закона.

Няма как едно дружество, което има няколко багера, да извърши дейност за близо 5 млрд. лв.“, смята Мая Манолова.

Още: Спор в Комисията по ревизия - правомерни ли са договори без конкурс на "Автомагистрали" (ВИДЕО)

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес