Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Златна палма" в Кан получи филмът "Анатомия на едно падане" на режисьорката Жустин Трие

28 май 2023, 07:21 часа • 4304 прочитания

Голямата награда на кинофестивала в Кан - "Златна палма", бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падане". Това е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала, след Джейн Чемпиън и Джулия Дюкурно, спечелили съответно "Златна палма" през 1993 г. за "Уроци по пиано" и през 2021 г. за "Титан".

Жустин Трие, Снимка: Getty Images

Продукцията на 44-годишната Трие разказва историята на писателка, заподозряна в убийството на съпруга си, с когото живее изолирано в планината. Жената се опитва да докаже невинността си по време на съдебен процес, на който е принуден да присъства и 11-годишният ѝ син. Историята повдига въпроса за падението на индивида, за ситуация, в която човек се оказва обвинен в нещо и трябва да доказва невинността си. 

При получаване на отличието френската режисьорка Жустин Трие отправи остра критика срещу френското правителство, което тя обвини, че защитава идеята за търгуване с културата и за налагане на една схема на доминираща власт, предаде Франс прес.

Джонатан Глейзър, Снимка: Getty Images

Британецът Джонатан Глейзър спечели специалната Голяма награда на журито за британо-полската продукция "Зона на интерес". Това е втората по важност награда на фестивала. Филмът на Глейзър пресъздава живота на семейството на комендант от нацисткия лагер на смъртта Аушвиц. С вледеняващ сюжет, продукцията беше най-радикалната в конкурсната надпревара, като де факто оставяше лагера на смъртта извън полезрението и критикуваше способността на хората да продължат да водят идиличен и спокоен живот в непосредствена близост до ужаса. Присъждайки Голямата награда на журито на тази продукция, журито целеше да отправи послание, че злото не трябва да бъде възприемано като нещо обикновено и банално.

Чан Ан Хунг, Снимка: Getty Images

Наградата за режисура на кинофестивала отиде при филм, потапящ зрителя в света на френската кулинария и това бе продукцията "Страстта на Доден Буфан" на родения във Виетнам френски режисьор Чан Ан Хунг. Филмът поставя в центъра на действието френските кинозвезди Жулиет Бинош и Беноа Мажимел. Действието се развива през 1885 г. Главната героиня Южени работи от 20 години като готвачка за прочутия кулинарен шеф Доден. С годините между двамата се поражда страст, от която пък се раждат и уникални блюда, привличащи клиенти от цял свят в ресторанта им.

Аки Каурисмаки, Снимка: Getty Images

Наградата на журито получи филмът "Паднали листа" на финландеца Аки Каурисмаки. Романтичната му комедия разказва за една обикновена любовна история между обикновени хора - служителка в супермаркет и самотен и алкохолизиран работник.

Юджи Сакамото, Снимка: Getty Images

Наградата за най-добър сценарий на кинофестивала бе присъдена на Юджи Сакамото за филма "Чудовище", режисиран от Хирокадзу Корееда. Японската продукция разказва за привидно спокойно предградие, в което избухва спор между учениците в едно училище. В него са въвлечени постепенно всички представители на местното общество, а след известно време децата, замесени в училищния спор, изчезват.

С отличията за най-добра актриса и най-добър актьор на фестивала в Кан бяха наградени туркинята Мерве Диздар и японецът Коджи Якушо.

Коджи Якушо, Снимка: Getty Images

Якушо получи наградата за работата си във филма "Съвършени дни" на немския режисьор Вим Вендерс. В него японецът интерпретира ролята на чистач на тоалетни от Токио, който през свободното си време се посвещава на книгите и музиката и на снимането на дървета.

Мерве Диздар, Снимка: Getty Images

Турската актриса Мерве Диздар спечели наградата за ролята си във филма на турския режисьор Нури Билге Джейлан "За сухите треви", разказващ за живота на учител от Източен Анадол, сблъскал се с обвинения в сексуално посегателство.

"Бих искала да посветя тази награда на всички жени, които водят борба за преодоляване на трудностите, произтичащи от това да живееш в този свят и да запазиш надежда", заяви актрисата при получаване на наградата. 36-годишната Мерве Диздан изпълнява ролята на активистка, ранена в атентат и носеща протеза, която се опитва да възстанови живота си и се влюбва в училищен преподавател, обвиняван в педофилия, пише БТА.

ОЩЕ: Харисън Форд получи почетна "Златна палма" в Кан за изключителни заслуги в киното

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес