Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правят биографичен филм за бащата на "Властелинът на пръстените"

22 ноември 2013, 14:39 часа • 49460 прочитания

Легендарният писател Джон Роналд Руел Толкин, който създаде популярния фантастичен роман "Властелинът на пръстените" и предисторията му "Хобитът" ще е герой в историческа драма за живота си и за събитията, които са го накарали да напише бестселърите.

Филмът е продуциран от Фокс Сърчлайт и Чернин Ентъртейнмънт, а сценарият е дело на Дейвид Глийсонто, съобщава "Холивуд Рипортър.

Животът на Толкин със сигурност е достоен да оживее на големия екран, тъй като писателят се е сражавал в Първата световна война между 1914 и 1918 г. и е кодоразбивач от запаса във Втората световна война между 1939 и 1945 г.

Той е близък приятел и на създателя на "Хрониките на Нарния" Клайв Стейпълс Луис, с когото създават писателската група Инклингс.

Толкин пише "Хобитът" през 1937 г., а близо 20 години по-късно излиза и продължението му "Властелинът на пръстените". Книгите бяха продадени в милиони копия по цял свят, завладявайки въображението както на деца, така и на възрастни. Те бяха превърнати в касови филми от режисьора Питър Джаксън. Трилогията на прочутия режисьор излезе между 2001 и 2003 г., а последната част "Завръщането на краля" беше наградена с Оскар за най-добър филм. След това Джаксън създаде трилогия и за "Хобитът", първият филм от която излезе миналата година, пише БГНЕС.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес