Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поискаха освобождаването на иранския режисьор Джафар Панахи

17 януари 2023, 21:27 часа • 1806 прочитания

От главния синдикат на иранските кинодейци официално поискаха сценаристът и режисьор Джафар Панахи да бъде освободен. Според членовете на синдиката Панахи е задържан още през юли 2022 г., а причината е "пропаганда срещу режима", съобщава АФП.

На интернет страницата на синдиката е публикувано следното съобщение: "Настояваме съдебната власт да разгледа възможността за освобождаването на Джафар Панахи в максимално кратък срок." Към съобщението се споменава още и заболяване на режисьора, за което не се дават повече подробности.

Джафар Панахи е един от най-известните кинотворци на Иран. Той е на 62 години. Негови филми са награждавани на фестивалите в Берлин ("Златна мечка" за филма "Такси" през 2015 г.), Кан, Локарно, Венеция и др.

На 11 юли 2022 г., когато е рожденият му ден, Панахи е задържан и според властта трябва да лежи 6 години по присъда, произнесена през 2010 г. Тогава му беше забранено да режисира филми, както и да пише филмови сценарии. Получава забрана да пътува и да дава медийни изявления. Въпреки всички рестрикции, режисьорът остава в Иран.

В последно време много представители на иранското кино бяха арестувани, разпитвани или разследвани заради изявената подкрепа за протестното движение, организирало се след смъртта на Махса Амини.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес