Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият филм на Стефан Командарев в официалната надпревара за "Кристален глобус" в Карлови Вари

30 май 2023, 15:10 часа • 2864 прочитания

На пресконференцията на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, на която беше представена официалната селекция от филми за тазгодишното издание, бе съобщена дългоочаквана новина за новото българско кино. Новият филм на Стефан Командарев е селектиран в основната конкурсна програма и ще се бори за голямата награда "Кристален Глобус". "Уроците на Блага" е единственото родно заглавие в тазгодишното издание на фестивала, като е в конкуренция с други 10 филма. Има заглавия от Канада, САЩ, Швеция, Италия, Германия, Грузия, Ливан и др. Фестивалът в чешкия град ще се проведе от 30 юни до 8 юли.

"Уроците на Блага" връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години насам. Освен нея, в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента, пише Kinoto.bg.

Снимка: Уроците на Блага/Blaga's Lessons/Facebook

"Щастливи сме, че и новият ни филм ще има световна премиера в основния конкурс на един от най-престижните А категория фестивали – Карлови Вари. Благодаря на целия страхотен екип и прекрасните актьори. Самата селекция вече е сериозно признание за работата ни. Имаме договор с много значим световен дистрибутор и селекцията в Карлови Вари ще помогне на разпространението на филма по света. Планираме "Уроците на Блага" да се срещне с българската публика през есента, когато ще тръгне по кината в цялата страна", споделя Стефан Командарев.

Снимка: Уроците на Блага/Blaga's Lessons/Facebook

"Уроците на Блага" е определен от световния дистрибутор като съспенс драма, разказваща за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес