Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мария Бакалова с номинация и от БАФТА

09 март 2021, 22:40 часа • 4848 прочитания

Българската актриса Мария Бакалова получи номинация и от Британската филмова академия. Основните претенденти на БАФТА бяха обявени от актрисите Аслинг Беа и Сюзън Вокома.

Представянето им обаче стартира с думи на председателя на Академията - Кришненду Маджумдар: "Измина безпрецедентна година предвид световната пандемия. Всички ние преминахме през трудности. Забележително е, че въпреки всичко това все пак беше добра година за киното".

За разлика от Златните глобуси, Бакалова тук влиза в категорията на актриси в поддържаща роля. Екранната Тутар ще се конкурира със звезди като Найъм Алгар, Косар Али, Доминик Фишбак, Ашли Мадекве и Юн Юх-джунг. Това е единствената номинация за филма „Борат 2“. Творчеството на Саша Барон Коен няма да бъде обаче пренебрегнато, като с шанс за три статуетки се разписва другият награждаван филм с негово участие - „Процесът срещу Чикаго 7“. „Земя на номади“ на Клои Жао пък е заглавието с най-много номинации от Британската академия.

Продукцията ще се бори в общо 7 категории, сред които основни такива като за филм на годината, най-добри режисьор и актриса. С номинации в 6 категории са „Манк“, „Обещаваща млада жена“, „Мавританецът“ и „Минари“. Впечатление прави, че основните претенденти за БАФТА 2021 са от разнообразен произход. След като бе критикувана за „белите“ си номинации миналата година, академията се реваншира сега, като заложи на повече заглавия „с повече цвят“.

Нещо повече, 16 от общо 24-те актьорски номинации са за артисти от малцинствена етническа група. Така едни от основните фаворити дори за наградите „Оскар“ излязоха от надпреварата на Острова. Сред тях са Вайола Дейвис, Кери Мълиган, Гари Олдман, Аманда Сейфрид, Оливия Колман, Саша Барон Коен, Глен Клоуз и др. 120 промени са въведени в протокола, по който гласуват членовете на Британската филмова академия след проблематичната церемония през 2020-а година. Маджумдар, от своя страна, подчерта, че във вота се включват над 7000 души от БАФТА. Той е категоричен, че тепърва събитието ще търпи реформи. „Развълнувани сме за първата си виртуална церемония“, издаде той, но не даде повече детайли за формата, при който ще се проведе шоуто. Наградите БАФТА ще бъдат раздадени за 74-и път на 11 април.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес