Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Филмът за Гунди: Очакван от милиони, обречен на успех

27 септември 2024, 16:03 часа • 1133 прочитания

"Гунди - Легенда за любовта" - най-после филмът за най-обичания български футболист е готов и съвсем скоро ще поеме на поход по българските кина. Георги Аспарухов е един от малкото българи, които са били силно обичани от много, много хора в България. И затова смелостта да се захванеш и да създадеш игрален филм за личността му, рискувайки да "замърсиш" идеалистичните представи за него (на тези, които не го помнят лично) и светлите спомени (на онези, които са имали щастието да го гледат на живо), е огромна.

И не е само смелост, но и отговорност. Продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов, сценаристът Емил Бонев, режисьорът Димитър Димитров и операторът Борис Славков обаче са се постарали да направят филмова продукция, която ще се хареса на всички.

Как е възможно ли? Обяснявам.

"Гунди - Легенда за любовта" е изцяло комерсиален, което го освобождава от претенцията да търси високи арт постижения. Темата и личността, за която разказва обаче, са достатъчно сериозни и важни, за да не се "пропадне" в твърде повърхностна фабула.

Освен чрез силния актьорски състав и готините пинизи, вмъкнати на важни места, филмът за Гунди ще спечели публиката и с операторските умения на Борис Славков, който е един от хегемоните зад камера в България в момента. А музиката на Георги Стрезов е "самостоятелен персонаж", по думите на Биляна Петринска, който "води" зрителите по нотния лист на настроенията.

Източник: Междинна станция

Игрален филм с подобен мащаб досега не е правен у нас, но ми се струва, че откъм боксофис резултати тепърва ще виждаме как ще се разгръща мащабността му. А причината е, че универсалността на игралния филм за Георги Аспарухов го обрича на успех. Защото...

...филмът ще се гледа от мъжете

"Гунди - Легенда за любовта" разказва за това как един млад и талантлив футболист от бедно семейство, живеещо в краен софийски квартал, се превръща в символ на отдаденост, вярност и принципност за цял народ. Всички жени са влюбени в него, а всички мъже искат да му подражават.

Павел Иванов, който изиграва Гунди, придава допълнителна сила на филма не само с огромната си визуална прилика, но и със стремежа си да предаде принципността и твърдостта на Георги Аспарухов. И успява.

Източник: Междинна станция

...филмът ще се гледа и от жените

Заглавието на продукцията неслучайно включва "Легенда за любовта", защото в значителна част от времето е истинска романтична драма, тук-там комедия. Имаме голяма любов - любов, която преодолява всякакви пречки и предопределя животи. Гледаме паралелната житейска история на Величка Маркова - Лита (изиграна вълшебно от Александра Свиленова), която се влюбва в Гунди и приема да се влее в неговия живот - живот, изпълнен с много футбол, много болка и пропуснати важни моменти. Как се справя тази жена? Справя ли се изобщо или решава да се бунтува? Как се взимат кардинални решения, когато залогът е любовта на живота ти?

...ще се гледа от левскарите

Е, как иначе?! Няма начин игрален филм за най-голямата легенда на "Левски", за човека, чието име е изписано на клубния стадион, да не се гледа от "сините" фенове. А те са много! И вече нямат търпение. Малки и големи "сини" запалянковци гарантирано ще пълнят салоните, а подозирам, че на някои от прожекциите атмосферата ще е близка до тази на стадиона.

Източник: Междинна станция

...ще се гледа от футболните фенове по принцип

"Гунди - Легенда за любовта" всъщност не е филм за левскарите. Това е филм за българите, за българската гордост и за ценностите, които трябва да пазим. Георги Аспарухов отдавна се е превърнал в символ за огромен футболен талант и вярност към собствения си народ. Признават го феновете не само на "Левски", но и на другите български отбори. И на чуждестранните дори. И до днес се говори за изключителния му футболен талант и човешките му качества. Трагичната му смърт не допусна хората да видят залеза на кариерата му, нито да се сблъскат с евентуални негови отрицателни, чисто човешки страни. Гунди остана звезда на върха, недостижима вечна звезда.

...ще се гледа и от стари, и от млади

В този филм има всичко - има любов, има футбол, има хумор, драма, има и история - както на футболния клуб "Левски", така и на държавата ни в социалистическите времена, в които ДС и агентите са навсякъде, за да слушат и докладват. Именно частта с ДС е може би не толкова познатата от това, което всички знаем за Георги Аспарухов. Но в онези години толкова обичан, така обожаван човек като Гунди е нямало как да не бъде набелязан от службите, нали така?

Източник: Междинна станция

Игралният филм за Гунди всъщност е създаден основно по спомените на неговата съпруга - Величка Маркова - Лита. "Тя много помни. Тя много знае", сподели сценаристът Емил Бонев и разказа, че има дълги, дълги часове аудио записи с всички спомени на Лита, разпределени по години. И все пак, не очаквайте от "Гунди - Легенда за любовта" целенасочена документална прецизност. За великия футболист вече има създадени изключителни документални филми, не по-малко вълнуващи от този. И не търсете невиждани кинаджийски постижения, защото те не са му необходими. Това е филм за една легенда, а продукциите за легендите трябва да са разбираеми, за да бъдат запомнени.

Защото именно спомените за големи българи ни помагат да си "взимаме" нещо от тях и за нас, да изберем дали да следваме примера им, или просто да се гордеем с тях. А Гунди е важна част от спортната, но и от националната ни история. И филмът "Гунди - Легенда за любовта" ще помогне да не бъде забравен.

Автор: Неда Ковачева

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес