Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България и Мароко ще си сътрудничат в киното

03 януари 2024, 14:16 часа • 2204 прочитания

Министерският съвет прие решение, с което одобри проект на Споразумение за копродукция и кинематографски обмен между България и Мароко, съобщиха от правителствената пресслужба.

С оглед регламентиране на взаимоотношенията си в областта на копродукцията и кинематографския обмен, България и Мароко изразиха взаимно желание за задълбочаване на сътрудничеството си в тази област, като договориха проект на Споразумение за копродукция и кинематографски обмен.

Проектът на Споразумение е важна стъпка в разширяването на сътрудничеството ни с Мароко. Мароко притежава развити кинематографии и високи професионалисти, с които българските творци биха могли да се кооперират успешно.

Сътрудничество и в киноразпространението

Снимка: iStock

Споразумението дава възможност и за по-широко разпространение на готовите кинематографски творби. Договарящите се страни представляват една за друга един голям и нов пазар, от който могат да бъдат почерпени редица предимства.

Още: Магията на документалното кино: Разказ от фестивала "Златен Ритон" 2023 (ВИДЕО)

Проектът на Споразумение е добра предпоставка и за обмена на добри практики между България и Мароко, свързан с представянето на състоянието на индустриите в двете страни - фондове, киносалони, законова и нормативна уредба и т.н. Споразумението допринася също така и за популяризирането и разпространението на филми чрез организиране на реципрочна основа на Седмици на българското и на мароканското кино.

Проектът на споразумение удовлетворява взаимните интереси на двете страни и съдържа необходимите текстове за развитие на възможните взаимоотношения в областта на кинематографската копродукция и обмен.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес