Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо тайната на почистването на кафемашина е в лимонтозуто?

02 април 2023, 16:00 часа

Защо въобще трябва да почистваме кафемашината?

Истинските любители на кафето просто не си представят живота без тази вкусна и благородна напитка. Много от тях са свикнали да я приготвят в кафемашина. Ала това устройство, както и всички останали, се замърсява с времето и трябва да се почисти. Защо?

Не е тайна, че водата съдържа различни съединения, най-вече калиеви и хлорни. При нагряване те образуват варовиков налеп, който попада в чашата заедно с кафето и променя вкуса му или просто го прави безвкусно. Но това не е основната опасност. Налепът в големи количества може да предизвика корозия на вътрешните части на кафе-машината. При това, повърхността на варовиковата плака е пореста, така че в нея много лесно може да се зародят и развият микроорганизми.

Основната част от плаката представлява калций, разтворен във вода. Ето защо процесът на почистване на различни устройства от въпросната плака се нарича декалцификация.

Как да разберете кога е време да се чисти вашата кафе-машина?

Следните „симптоми“ може да показват, че вашето кафе-оборудване се нуждае от декалцификация:

- миризмата на кафе е станала неприятна, мухлясала;

- кафето се получава недоварено или недостатъчно силно;

- налягането на парата е значително отслабено;

- чувате необичайни звуци в кафе-машината.

Много модерни кафе-машини (с цена над средната) имат специални сензори за автоматична проверка на варовиков налеп. Червен индикатор или съответен надпис на екрана ще предупреди собственика, че оборудването трябва да бъде декалцифицирано.

Защо трябва да почиствате кафемашината си?

Защо е нужно да чистите кафе-машината с лимонтозу?

Спокойно можем да кажем, че най-добрият универсален препарат, подходящ за изчистване на кафе-машина е не друго, а обикновената лимонена киселина - лимонтозу. И ето защо:

- лимонтозуто е абсолютно безопасно и безвредно за хората;

- ефикасно се справя дори с труден за отстраняване котлен камък;

- не отделя токсични вещества по време на нагряване;

- винаги е в наличие в магазините (както хранителни, така и домакински);

- лимонтозуто е евтино.

За да приготвите високоефективен лимонов разтвор, трябва да вземете 25-30 г прах на 1 литър вода. Но не е необходимо да се пресмята всеки грам лимонтозу. Все пак не прекалявайте с количеството. Мнозина вярват наивно, че колкото повече лимонтозу добавите във водата, толкова по-добре. Но в действителност това съвсем не е така. Прекалено концентрираният, активен разтвор е в състояние да повреди вътрешните елементи на кафе-машината.

Как протича процесът на почистване на кафемашината с лимонтозу?

Средната продължителност на процеса на декалциране на кафемашината е 30-45 минути. Ако вътре в устройството има стари отлагания от варовиков налеп, вероятно ще трябва да започнете процеса на почистване не веднъж, а няколко пъти.

Каква ВОДА се слага в кафемашината? Всеки трябва да знае това!

Инструкции за почистване

Първо изключвате кафе-машината от мрежата. След това изваждате съда за вода и го изплаквате под силна струя. Изсипвате вътре воден разтвор на лимонена киселина (количеството течност, необходимо за процеса на декалцификация, потърсете в упътването). Поставяте контейнера с вода в устройството и го включвате.

Ако вашата кафемашина има опция за автоматично чистене на варовиков налеп, е нужно просто да задействате съответната програма. А пък липсва ли такава функция, изчаквате 15-20 минути и включвате процеса за приготвяне на кафе, без да добавяте самото кафе. Повторете този процес толкова пъти, колкото е необходимо, докато изразходвате целия запас от разтвор на лимонена киселина.

Изключвате кафе машината. Изваждате и изплаквате съда за вода под силна струя вода. Сега да преминем към измиването. Наливате максималното количество чиста вода в резервоара и включвате режима за приготвяне на кафе. Повтаряте процеса до изразходване на всичката вода.

Важно е да запомните: кафемашината се чисти веднъж на тримесечие или на всеки 250 чаши изпито кафе.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес