Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните домакини перат хавлиите на точно тези градуси?

28 август 2022, 12:15 часа

За да могат хавлиените кърпите да служат по-дълго време, да не губят яркостта и да останат меки, те се нуждаят от подходяща грижа. Обикновено просто погледнете етикета - той ви подсказва как и на каква температура да перете кърпите за баня. Ако нямате етикет, който да ви подскаже, прочетете препоръките по-долу.

Правила за пране на хавлиени кърпи

Изискванията за правилното пране на кърпи в машината зависят от вида на кърпите. За да запазят вида и мекотата си, различните материали се нуждаят от различни грижи:

· Памучните кърпи са здрави и издръжливи, издържат на многократни пранета при високи температури. Белите се перат на максимална температура, с универсални прахове, с или без белина. За цвета правилата са други - пране на не повече от 60 градуса, с меки препарати и без белина.

· Вафлени кърпи - лесни за пране и бързо съхнене, препоръчителна температура - не повече от 40 градуса. Принципът на пране е стандартен - бялото се отделя от цветното.

Как правилно да използвате сол за пране, без да това да навреди на пералнята ви

· Хавлиени кърпи за баня – абсорбират много вода, затова изискват пълен цикъл на пране, кратките икономични програми няма да работят. Техните хавлиени продукти също се нуждаят от допълнително центрофугиране при мощност не повече от 800 оборота. Цветните хавлиени кърпи се перат при температура не повече от 40 градуса, белите - не повече от 60.

При каква температура трябва да се перат кърпите, ако са силно замърсени?

В такива случаи не трябва да се превишава препоръчителната температура, но кърпата трябва първо да се накисне в топла сапунена вода.

Тайната на японките за меки и пухкави хавлии

Какво друго трябва да знаете за прането на хавлиени кърпи?

За да не стават твърди кърпите, да не започват да се разкъсват, изберете мек препарат - гел. Именно от груби сухи прахове, които се утаяват върху тях, повечето продукти губят външния си вид с течение на времето.

Ако кърпите не се нуждаят от спешно избелване, използвайте перилни препарати без хлор и избягвайте избелващите. По-добре е да перете кърпите често, отколкото да „чакате“ силно замърсяване и да повредите тъканта с агресивни продукти. Когато перете хавлиени кърпи, поставете специални гумени топки с шипове в барабана.

Не забравяйте, че външният вид на кърпите се влияе от качеството на изплакването и самата вода. Можете да ги омекотите с обикновена сол или 3% оцет, добавен в отделението на пералнята. Използвайте функцията "допълнително изплакване", за да запазите дрехите си меки и пухкави.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес