Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

19 април 2024, 20:11 часа

Експертите твърдят, че навикът да гладите завивки и чаршафи може да повлияе зле на качеството на съня ви, а оттам и на вашето благосъстояние.

Свикнали сме да гладим всичко

Някога гладенето се е смятало за необходима процедура, която помага в борбата с микробите, бактериите и паразитите. Под въздействието на висока температура микробите умират, така че изгладеното бельо се счита за по-хигиенично и дезинфекцирано.

Бельото също беше колосано, толкова много, че беше трудно да се откъсне едната страна на завивката от другата. Това беше направено не само за красота. Декстриновият филм не позволява на замърсителите да проникнат дълбоко във влакната на тъканта. Прането трябваше да се накисне в студена вода, да се изчака нишестето да се отдели заедно с мръсотията и петната и едва след това да се изпере.

Сега ситуацията се промени: перални машини, нови модерни перилни препарати се появиха във всеки дом и технологията за производство на тъкани се промени.

Избелването на пожълтелите чаршафи не е мит - ще бъдат бели като сняг

Защо сега не е необходимо да се глади спалното бельо?

Тъканите са станали различни

Когато гладите, структурата на влакната неизбежно се разрушава и тъканта става по-плътна, което означава, че е по-малко дишаща. Просто казано, тя вече не диша, губи способността си да предава излишната топлина и да абсорбира влагата. Чувствате се неудобно, докато спите и спите като на фолио.

Домакинските уреди са променени

Бельото може да се пере при температури от 60 и дори 90 градуса, което означава, че повечето бактерии се унищожават по време на процеса на пране. Машините са оборудвани с програми за лесно гладене, има перални и сушилни. Щастливите им притежателки единодушно казват, че ги спасява от гладенето.

Някои тъкани не изискват гладене

Коприната почти не се мачка и не изисква грижи. Добре абсорбира влагата и изпарението, така че е един от най-добрите варианти при избора на спално бельо. Единственият недостатък е високата цена.

4 грешки, които допускате при прането на чаршафи

Ленът е екологично чист естествен материал, който бързо абсорбира вода и също така бързо изсъхва, пропуска добре въздуха и позволява на кожата да диша. Този тип тъкан не предизвиква алергични реакции и дори има лек масажен ефект поради текстурираната структура на влакната. Гладенето на спалното бельо като цяло е безсмислено, защото след първата нощ ефектът от вашите усилия изчезва.

Сатеният жакард е донякъде подобен на коприната, но е по-евтин и не изисква гладене.

Ами ако не сте готови да спрете да гладите спалното си бельо?

Използвайте уред за пара на вашата ютия. Третирайте прането, без да докосвате тъканта. Това ще осигури дезинфекционен ефект и ще изправи излишните гънки.

Прането все пак трябва да изглежда добре. Ами без ютия?

Създайте си навика да опъвате по-щателно влажните дрехи след пране. Разтръскайте го енергично и след това внимателно издърпайте и изправете шевовете с ръцете си.

Сгънете го внимателно, можете да го направите на комплекти наведнъж. Вземете една от калъфките за възглавници и сгънете целия комплект в нея: чаршаф, плик за завивка и втора калъфка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес