Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо има конденз по прозорците? Най-честите причини ги пропускат всички

12 октомври 2022, 14:00 часа

Съвременните пластмасови прозорци са практически херметични, когато крилата са затворени. Въздухопропускливостта на пластмасовите прозорци е от порядъка на 1,5-3,0 m3/h, докато старите дървени прозорци пропускат голямо количество въздух – до 25 m3/h. Инсталирането на такъв прозорец разкрива проблемите, които вече са били в стаята: висока влажност, недостатъчно отопление.

Допустимите параметри на вътрешния климат през студения сезон, трябва да са: температура 18-24 ° C, относителна влажност 30-60%. Ако тези параметри не са изпълнени, кондензът ще се появи върху всеки прозорец.

Как да се справим с конденза?

Обмислете причините за конденза:

Висока влажност в помещението;

Извършване на ремонтни или строителни работи.

В нови апартаменти или помещения, в които наскоро е извършен ремонт, може да се наблюдава повишена влажност за един до два месеца, което също причинява запотяване на прозорците.

Решение.

С течение на времето този проблем ще бъде решен сам, но процесът може да се ускори чрез изсушаване на помещенията с топлинен пистолет.

Хитри трикове за справяне с конденз по прозорците

Неизправен ВиК с постоянно "капеща" топла вода, спукани тръби.

За апартаменти на последния етаж причината за висока влажност може да бъде течащ покрив и влажни стени.

На първите етажи влажността може да се повиши поради дефектни тръби в сутерена, изпаренията проникват през пода.

Решение на проблема: ревизия на водопроводната инсталация в апартамента и нейния ремонт.

Честото измиване, сушене на значително количество пране в стаята, врящ чайник и саксии, голям брой цветя на перваза на прозореца - всичко това пряко влияе върху нивото на влажност в апартамента.

Решение.

Препоръчително е прането да се пере в машината и да се суши на балкона, в добре проветриво помещение с отворен прозорец.

Използвайте абсорбатор и отворете прозорец за вентилация, докато готвите.

Намалете броя на цветята на един прозорец.

Как да се преборим с конденза

Лоша вентилация в помещението

Смукателната вентилационна система изисква постоянен приток на въздух, за да работи. Често работниците по време на строителството на къща изхвърлят боклук във вентилационни шахти и ги запушват. Така че е по-лесно и по-бързо да се отървете от ненужните остатъци от строителни материали.

Вентилационната система може да бъде силно замърсена отвътре с мазнини, прах и мръсотия, а също и блокирана в един или повече апартаменти след преустройство. В такива случаи при напълно затворени, уплътнени прозорци и недостатъчен въздухообмен, влагата в необходимия обем не излиза през вентилационната система, което води до конденз в дограмата.

Можете да проверите работата на вентилацията с помощта на тънък лист хартия. Необходимо е да донесете тънък лист хартия към вентилационната решетка: ако хартията е изтеглена към нея, тогава няма проблеми с вентилацията, ако листът не се държи или се отклонява в обратна посока, значи не работи.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес