Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо да добавяме лимонов сок при пране?

15 юли 2022, 13:24 часа

В наши дни повечето почистващи продукти, закупени от магазина, са натоварени с вредни химикали, които наистина не искате да слагате в прането си. Понякога при трудни петна наистина нямате възможност да използвате естествени препарати за премахване на петна, но не бихте ли предпочели да използвате най-естествените продукти в домакинството и прането си? Лимоните са мощен цитрусов плод с ензими в техните киселини, които са достатъчно силни, за да избелят всичко - от зъбите до новата ви памучна блуза. Прочетете пет прости решения за използване на почистващата сила на лимоните в прането и грижата за дрехите.

1. Алтернатива на белина

Ако смятате, че белите ви дрехи не са чисти, освен ако нямат лоша миризма след пране, тогава ще се радвате да знаете, че малко лимон е чудесна алтернатива на белина. Да не говорим, че мирише много по-добре. Лимонената киселина в лимоните помага за разграждането на петна и превръщането на мръсните бели дрехи отново в ярки. И за разлика от белината, лимоновият сок е безопасен и за цветовете. Просто добавете една чаша лимонов сок към количеството пране заедно с обичайния си перилен препарат.

Топ съвети за по-бяло пране

2. Елиминирайте петна от ръжда

Носите любимата си бяла риза и я изцапвате с нещо ръждясало. Белината е чудесна за премахване на петна от ръжда. Просто сварете малко вода в чайник или на котлона и намокрете петното от ръжда с лимонов сок. Задръжте зацапаната зона директно над парата за няколко минути, като внимавате да не се изгорите от самата пара. След това просто изперете дрехата както обикновено.

3. Премахване на петна от сок

Повечето от дрехите на вашето дете можете просто да хвърлите в пералнята, но не и тази сладка малка моряшка рокля с чистата бяла престилка. Със знанието, че бялата престилка ще остане чиста цели 15 минути, преди детето да изпусне чашата си и сокът да се разпръсне навсякъде по нея, ще се радвате да знаете, че смес от 1/3 чаша лимонов сок с 2/3 чаши вода веднага ще премахнат това петно ​​от сок. Просто накиснете петното в този разтвор и след това измийте.

Как правилно да използвате сол за пране, без да това да навреди на пералнята ви

4. Паста за петна от мухъл и плесен

Мухълът и плесента са щастливи да намерят дом в органични материали като плат, хартия и кожа. Ако живеете във влажна среда или в дом без подходящ въздушен поток, рано или късно ще попаднете на такива. Те могат да повредят тъканите, като причинят обезцветяване или дори да проядат материала. За щастие, паста от лимон и сол е страхотно средство за лечение на упорити петна от плесен. Просто нанесете пастата върху петното, поставете дрехата на слънце да изсъхне и след това я изперете както обикновено - за предпочитане в гореща вода, за да убиете всички останали спори на мухъл.

5. Излъскайте обувките си

Въпреки че в наши дни има доста алтернативни материали за кожата, които са по-евтини и лесни за поддръжка, много потребители все още предпочитат външния вид и качеството на фино изработени кожени обувки. Докато кожата прави страхотни обувките, големият недостатък е грижата, която изисква. За да поддържате кожените обувки в добра форма, те се нуждаят от редовно почистване и гланциране. Мека кърпа, навлажнена с лимонов сок, е чудесна за почистване на любимите ви обувки, като същевременно ги оставя красиви и блестящи.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес