Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво служи филтърът на прахосмукачката?

15 януари 2023, 16:00 часа

Филтърът - предпазва двигателното отделение от случайно навлизане на прах в него, предпазва всички триещи се части от преждевременно износване и допълнително почиства въздуха, излизащ от прахосмукачката, като по този начин повишава общия клас на филтриране на цялата прахосмукачка.

Необходимо е да се следи състоянието на всички филтри на прахосмукачката, тъй като запушването на някой от тях води до намаляване на смукателната мощност на прахосмукачката, прегряване на двигателя и преждевременното му износване.

Според конструкцията си те се делят на ТРИ основни вида:

ПЛОСЪК МИКРОФИЛТЪР.

Микрофилтърът е най-често използваният филтър за защита на двигателя. Изработени са от пресован микрофибърен материал или порест каучук.

HEPA - ФИЛТЪР.

Изработен от синтетичен или хартиен листов филтърен материал във формата на АКОРДЕОН. По отношение на качеството на филтриране, HEPA филтрите са по-добри от микро филтрите и са разделени на класове: HEPA H11 или H12 или H13 ...

Сложете това в прахосмукачката и ще забравите за лошата миризма

"НЕ МИЕЩ" - филтър след запушване изисква подмяна с нов.

"МИЕЩ“ - след запушване се измива под течаща вода и се използва повторно.

ФИЛТЪР ВЪГЛЕН.

Представлява касетка пълна с активен въглен. Основната цел на такъв филтър е да улавя неприятните миризми (за собствениците на домашни любимци). Когато активният въглен се насити (за 2…3 месеца работа), този филтър вече не може да абсорбира миризми и трябва да бъде сменен.

Когато купувате филтър с въглен, обърнете внимание на следното: Филтърът с въглен трябва да е ХЕРМЕТИЧНО ОПАКОВАН (за да се запазят свойствата на активния въглен), а касетата с активен въглен да има ДАТА НА ПРОИЗВОДСТВО и СРОК НА ГОДНОСТ.

Избор на прахосмукачка робот според вида на помещението

Ако тези изисквания не са изпълнени, най-вероятно активният въглен в такъв филтър ще загуби свойствата си и няма да абсорбира неприятните миризми, превръщайки се в обикновен микрофилтър.

Има "опростен" тип въглероден филтър - това е обикновен листов микрофилтър, покрит с малко количество активен въглен. Прилича на плосък микрофилтър, но поради пръскането с въглен има черен цвят.

Количеството на пръскан активен въглен в такива филтри е ЗНАЧИТЕЛНО по-малко, отколкото вътре в касетите и в резултат на това: "опростеният" листов въглен филтър има много слаба способност да абсорбира неприятни миризми. Следователно такива "опростени", листови въглеродни филтри губят свойствата си по време на първото почистване на помещенията, за разлика от касетите, чиято работа може да продължи 2 ... 3 месеца. В допълнение към бързата загуба на свойствата си, тези листови въглеродни плоски филтри често се фалшифицират, като вместо тях се предлагат обикновени, евтини плоски микрофилтри, боядисани в черно.

7 причини да се сдобиете с прахосмукачка робот

Краен филтър - разположен на изхода на прахосмукачката и предназначен за окончателно пречистване на въздуха и улавяне на въглищен прах от четките на електродвигателя, подобен по форма и грижа на филтрите за защита на двигателя.

Ако по време на работа цветът на филтъра се е променил значително и е близък до черен, не забравяйте да го почистите (ако може да се мие) или сменете крайния филтър с нов.

Необходимо е своевременно да почистите или смените филтъра за защита на двигателя и крайния филтър, тъй като запушването на моторното отделение на прахосмукачката и прегряването ще намали драстично живота на електродвигателя.

Препоръчително е да смените старите и неефективни филтри от груба пяна с нови микрофибърни филтри.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес