Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е да се отървем от мухъла?

23 май 2022, 14:00 часа

Ако има мухъл върху малка площ, като стена, и причината не е сериозен структурен дефект, можете да извършите отстраняването на мухъла сами. Преди да започнете да премахвате мухъла, отворете прозорците на засегнатата стая и затворете всички врати към други зони. Препоръчваме ви да изхвърлите правилно всички заразени мебели, килими и други предмети. По този начин спорите на мухъл не попадат в други части на къщата или апартамента.

Преместете мебели или аксесоари за дома, докато работите. Покриващото фолио ги предпазва от замърсяване. Носете подходящо защитно облекло по време на отстраняване на мухъл. Препоръчваме поне ръкавици, дихателна маска и предпазни очила. Забележка: След работа не забравяйте да изперете добре дрехите и тялото си.

За да намалите спорите на плесен във въздуха, внимателно напръскайте заразената с плесен област. Никога не третирайте зоната суха. След това премахвате заразения тапет. Средствата за премахване на мухъл без мирис и хлор са подходящи за кухни, спални и детски стаи. Можете да използвате хлорсъдържащи средства в банята и душа. Винаги обръщайте внимание на инструкциите на производителя и ги следвайте за собствена защита и за да избегнете повреда на повърхностите. Средствата, съдържащи хлор, имат избелващ и дезинфекциращ ефект.

Как да предотвратим повторната поява на мухъл и плесен в банята

Алтернативно домакинско средство за сухи повърхности е 70 процента етилов алкохол (етанол), а за влажни повърхности 80 процента етилов алкохол. Въпреки това има повишен риск от пожар и експлозия, когато се използва. Препоръчваме използването на средства против мухъл вместо домашни средства като алкохол или оцет.

Внимателно отстранете заразения тапет и го изхвърлете незабавно. Препоръчва се да се използва противогъбичен санитарен или противоплесенен силикон за хигиенизиране. Почистете добре плочките със средство против мухъл.

Отстранете засегнатата мазилка около заразата с плесен върху голяма площ. За да премахнете напълно мухъла, трябва да почистите добре зоната около заразата след работа. Заразеният материал може да се изхвърли с битовите отпадъци, ако го опаковате сигурно в чували за боклук.

Ако стената на къщата е влажна, стоящият вентилатор помага да се изсуши. За по-малки площи можете да използвате сешоар или термопистолет, ако е необходимо. Въпреки това, поради повишения риск от пожар, се препоръчва повишено внимание.

Проверете влажността

Проверявайте редовно влажността в къщата или апартамента си с хигрометър. С влагомера определяте относителната влажност в помещенията. В дългосрочен план това трябва да бъде между 55 и 60% в топлите месеци и малко по-ниско през зимата. Твърде ниската влажност има отрицателен ефект върху човешкото здраве. По-високата влажност подпомага растежа на мухъл.

Как да се отървем от влагата вкъщи – лесен и бърз метод

Затоплете апартамента и къщата правилно

Освен влажността е важна и стайната температура. Детски стаи, трапезарии и всекидневни, т.е. стаи, в които обитателите са активни, се отопляват до около 20 °C. За други жилищни зони като спалнята и кухнята и когато сте далеч, се препоръчва около 17 до 18 °C. През нощта тези температури могат да бъдат с поне 5 °C по-ниски. При отопление е важно да се избягват топлинните мостове между помещенията или материалите. В противен случай може да се образува конденз, който от своя страна подпомага растежа на мухъл. Затова затваряйте вратите между помещенията, които отоплявате по различен начин. Ако жилищното пространство е добре изолирано, можете да затоплите цялото жилищно пространство до същата температура.

Вентилирайте правилно

Правилната вентилация също е част от правилното отопление и контролирането на влажността. Излишната влажност може да се транспортира извън жилищното пространство само чрез подходяща вентилация. Вместо да отваряте прозореца за дълго време, проветрявай няколко пъти на ден в продължение на пет до десет минути. Това е особено важно в спалнята, банята и кухнята. Ако вентилацията не е редовна или не е възможна, поради структурни причини, използвайте изсушител. В кухнята, от друга страна, мощен абсорбатор помага за намаляване на влажността.

Препоръчваме ви да проветрявате банята особено внимателно. Изсушете душа, ваната и подовете след всяка употреба и окачете кърпите, за да изсъхнат незабавно. По принцип не сушете прането си в помещения, които вече са много влажни. В бани без прозорци регулирането на влажността е от особено значение. Използвайте подходящи вентилатори за баня или стая.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес