Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Умните домакини прилагат рецепти на баба, за да почистят петна и мазнотии

10 март 2023, 15:00 часа

За да поддържат чистотата в семейното „гнездо“ домакините, използват почистващи препарати, които, освен че са скъпи, проявяват странични ефекти като токсичност и силни миризми с химически акцент. Хигиената у дома може да се поддържа и чрез прилагане на далеч по-безобидни, при това достатъчно ефективни, рецепти на базата на продукти, с които всяка домакиня разполага в кухнята си. Ето някои рецепти.

Почистване на огледала с използването на употребени пакетчета от чай или кафе става, като те се накисват в гореща вода и с получената течност се омокря мека кърпа, с която огледалата се протъркват и повърхността им се подсушава с вестникарска хартия (сухо микрофибърно платнено парче).

Алтернативно, може да се използва плоско парче от обелен картоф като огледалната повърхност след това се изплаква с хладка вода и се подсушава; същата техника се оказва ефективна и за почистване на стъклата на прозорци.

Ето как се премахват стари мазни петна за нула време

Отлагания от варовик върху огледала се отстранява с помощта на каша, състояща се от 1 см тебешир, 1 с.л. оцет и 1 с.л. вода, нанасяна върху почистваната повърхност и отстранявана след това с велурен парцал или с кухненска гъбичка.

Оцет, примесен със сода бикарбонат, се оказва ефективен да чисти ръжда, появяваща се в помещения с повишена влага (баня, кухня); ръждясалите места се намазват плътно с разтвора и след 5 – 6 минути следва изплакване и избърсване със сух парцал.

Захабена дъска за рязане на продукти се регенерира като се натърква с една от половинките на лимон, поръсена след това с едра готварска сол; след 10 минутен престой на образувалата се гъста каша, последната се премахва с помощта на другата половина от лимона с последващо отмиване с топла вода.

Петна върху килими се премахват с натъркването им със смес от сода бикарбонат и ситно смляно царевично брашно. След 15 минутен престой, сместа се отстранява с прахосмукачка.

Опитните домакини знаят как да махнат мазните петна от дрехите с домашни средства

Воден разтвор на сода бикарбонат (1 .ч.ч. сода + ½ ч.ч. вода) се използва за отстраняване на слоевете мазнини във фурната, като изчакването е 15 минути с последващи изплакване и подсушаване.
С неразреден оцет се дезинфекцира тоалетната чиния – след само няколко минути следва отмиване и ефектът е налице.

За премахване на миризмите от хладилника е необходимо: 1) вътрешните стени и рафтовете се третират с воден разтвор (2 с.л. сода); 2) така почистените места сe избърсват с мека кърпа; 3) по рафтовете се поставят парченца черен хляб, съдчета със сода, лимонови резанки и активен въглен на гранули.

Ръжда по повърхността на ютията се премахва чрез натъркването й със морска сол и последващо изглаждане на бял хартиен лист.

Запушените отходни канализационни тръби се третират като в сифона се изсипват последователно ½ чаша готварска сол и 1 л гореща вода, а замърсяванията върху крановете на мивките се отстраняват чрез забърсване с парцалче, напоено със зехтин. Зехтин се използва и за изчистване на алуминиевата повърхност на мивки, а бебешкото олио е ефективно за премахване на замърсители от коритото на ваната.
Местата с козметични замърсявания се отстраняват чрез 10 минутен престой върху тях на лак за коса, който след това се премахва с влажна гъба.

Петна по стъклени съдове, огледала и прозорци се премахват чрез търкането им с намачкано алуминиево фолио. За да се избегне потъмняването с времето на кухненските прибори, те се оставят в шкафа заедно с увито в марля парче тебешир.

Чрез напръскване с малко водка на спалния матрак, грамадната част от загнездили се в него бактериални замърсители се отстраняват, а с добавянето на малко етерично масло се постига траен приятен аромат.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес