Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да перем новото спално бельо преди употреба?

03 юни 2024, 09:52 часа

След като купите ново спално бельо, искате да се приберете у дома възможно най-скоро, да оправите красиво леглото и да заспите. Но какво ще кажете за тази стъпка на пране на бельото, която просто искате да пропуснете?

Нека разберем веднъж завинаги дали наистина трябва да перете новото спално бельо, преди да оправите леглото.

Да се ​​пере или да не се пере?

Въпреки че прането на ново спално бельо може да изглежда като загуба на време и пари, не се препоръчва да пропускате тази стъпка.

Как да изберем спално бельо, за да привлечем любов, пари и късмет?

Защо? Първо, докато вашите чаршафи, калъфки за възглавници и пликове за завивки може да изглеждат скърцащо чисти, те вероятно са били обработени със смеси от нишесте и смоли във фабриката, за да запазят гладката си опаковка и външен вид. Нишестето е това, което може да накара някои чаршафи или калъфки за възглавници да се усещат груби на допир, когато за първи път излязат от опаковката.

Второ, в допълнение към дискомфорта, който новото спално бельо причинява, химикалите, използвани в производствения процес, както и прахът, който може да се е натрупал по рафтовете на магазините, могат да раздразнят чувствителната кожа. Някои хора може дори да развият алергии. Дори естествените влакна като бамбука могат да натрупат дразнители, преди да влязат в дома ви.

Ако сте склонни към алергии или имате чувствителна кожа, прахът, отломките и химикалите върху новото ви спално бельо може да предизвикат негативна реакция. Ако първо не ги изперете, това ще предизвика сърбеж или дразнене на кожата, докато спите.

Спално бельо топ 7 съвета при покупка

Как правилно да перете новото спално бельо?

Проверете етикета на новото спално бельо, преди да го изперете. Етикетът ще съдържа инструкции за грижа за материала, винаги ги четете първо. По правило, тъмното спално бельо трябва да се пере в студена вода, а памучното - в топла вода.

За да се отървете от твърдото усещане, трябва да направите дълбоко и цялостно почистване. Когато перете ново спално бельо за първи път, добавете чаша сода за хляб. Тя не само ще премахне мръсотията и алергените от вашето спално бельо, но и ще го омекоти, ще премахне нишестето и ще се отърве от всички миризми, останали от производствения процес. Някои хора препоръчват да избягвате използването на каквито и да било препарати на този етап и да миете само със сода за хляб.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес