Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съседка издаде тайната на чистите си радиатори – мръсотията пада за минути

07 декември 2023, 19:07 часа

През зимния сезон радиаторите се превръщат в спасение от студа, но почистването им понякога изглежда невъзможно. Те са скрити под первазите и имат форма, която затруднява достъпа до всички ъгли. Въпреки това, този проблем може лесно да бъде разрешен, като се избягват ненужните трудности. В следващите редове ще разгледаме как и с какво да почистваме различните видове радиатори, така че да не е толкова досадно, колкото изглежда.

Почистване на различни видове радиатори

Мръсотията и прахът върху радиаторите не само пречат на комфорта във вашия дом, но също така могат да повлияят отрицателно на ефективността чрез намаляване на топлинната мощност.

Има различни видове радиатори: кухи радиатори, стари чугунени и др. Въпреки тяхната сложност, те изискват редовно почистване. За да направите това, можете да използвате както химикали, така и подръчни продукти, като сапун за пране, сода, прах за зъби или паста.

Важно е да запомните, че преди да използвате химикали, трябва да се уверите, че те няма да повредят повърхността на радиатора. Избягвайте продукти, съдържащи хлор или фосфати, за да избегнете ръждясване.

Как да почистите радиаторите от мръсотия и да не прекарвате половината си живот в това

Сапун за пране

Това е най-често срещаното и удобно средство. Разтворете го в топла вода, нанесете върху радиатора, разтрийте и изплакнете обилно.

Сода или лимонена киселина

Това са две ефективни лекарства. Содата се разтваря в топла вода и се използва за почистване на радиатора, както и лимонената киселина, разредена във вода.

 

Водороден пероксид или препарат за съдове

Водородният пероксид се разтваря във вода за почистване, а сапунът за съдове се използва за отстраняване на мазнини и мръсотия.

Паста за зъби или прах

Тези продукти ефективно премахват мастните натрупвания. Нанесете ги върху гъба и почистете добре повърхността, след което избършете с влажна кърпа.

Прахообразни продукти

Използвайте ги внимателно, като пазите ръцете, носа и устата си. Те могат да бъдат ефективни, но изискват повишено внимание.

Преди да почистите радиатора, покрийте стената зад него и пода под него, за да избегнете повреда и замърсяване. След почистване не забравяйте да изсушите радиатора.

Прости лайфхакове за химическо чистене

Като първо съберете прах или нечистотии от радиатора, ще улесните много задачата си. За да направите това, използвайте прахосмукачка с тясна дюза или, в краен случай, сешоар, за да издухате праха от труднодостъпните места.

Почистване след ремонт

След ремонт, за да премахнете петна от строителни материали, накиснете радиатора в гореща вода за няколко минути и избършете старателно с кърпа.

За да поддържате радиаторите чисти, избърсвайте ги с влажна и суха кърпа по време на седмичното почистване. Можете също така да монтирате защитен щит, за да намалите натрупването на мръсотия и прах върху радиатора.

Ако чугуненият радиатор не може да се почисти или изглежда зле дори след почистване, боядисването му може да бъде най-доброто решение.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес