Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този трик ще изчистите за секунди петната от химикал по дрехите

27 август 2022, 14:33 часа

Детето ви е нарисувало мустаци върху принта с жена на новата ви тениска? Или просто е изцапало своите дрехи и ги е нашарило с химикала, докато е пишело домашните си? Забравили сте химикала отворен в джоба на ризата си или просто сте подпрели върху бюрото си и сте надраскали ръкава си? Десетки са ежедневните ситуации, в които петна от химикал могат да съсипят дрехите ви. Вероятно се разпознахте в няколко от тях. Не е нужно обаче да изхвърляте дрехата, мислейки колко ще коства от бюджета ви покупката на нова. Макар да са по правило трудни за почистване и устойчиви, петната от химикали по дрехите могат да бъдат изчистени с няколко хитри трика, търпение и продукти, които ще откриете във всяка кухня.

Петна от химикал по дрехите? Вижте тези хитри трикове за ефективното им почистване

1. Сипете си питие

Не, алкохолът не е, за да отпусне нервите ви и да се почувствате по-добре, макар с нови дрехи, изцапани с мастило. Алкохолът ви е нужен като съюзник за почистване на петната от химикал по дрехите ви. Силен алкохол или спирт са идеално средство за разтваряне на мастилото. Потопете бяла кърпа в тях и положете само върху петното. Повтаряйте, докато мастилото мигрира от дрехата ви върху кърпата. Може да изперете както обикновено. Имайте предвид при избора на хавлия, че тя трябва да е стара, но чиста, тъй като ще я захабите с този трик. ВНИМАНИЕ: Не използвайте спирт или алкохол, както и продукти, съдържащи спирт, върху ацетат, коприна, вълна, за да не ги съсипете. В този случай изпробвайте друг трик със средство без спирт или се опитайте да прикриете издрасканото върху дрехата и да я спасите с шевица, панделка или някакъв вид украса за пришиване върху тъканта.

2. Направете си прическа

Този трик също не е за успокоение. Просто работейки с лака са коса върху главата си, поработете и върху петното от химикал. Пръскайки петната от химикал по дрехите с лак за коса, вие ефективно ги премахвате. Козметиката очевидно има и друг плюс освен грижата за красотата ви.

Практични съвети за премахване на упорити петна

3. Помощ за всички случаи

Докато първите два трика не работят върху стари петна или не се препоръчват за определени тъкани, то този е подходящ и ако химикалът се е настанил върху блузата ви отдавна. Може безрисково да го приложите и върху всякакви тъкани.

Тайната съставка, с която можете изчистите за секунди петната от химикал по дрехите, е глицеринът. Смесете супена лъжица глицерин и 1 чаена лъжичка течен препарат за съдове, потопете клечка за уши или кърпа в сместа и обработете добре петното, мажейки го. Работете първо от едната страна на дрехата, а после и от другата. Глицеринът ще накара петното да „изпъкне и излезне“. След като петното почти изчезне, избършете и оставете дрехата да престои 10-тина минути. След това нанесете още глицерин върху петното. Готови сте. Може да изплакнете любимата дреха в хладка вода, за да отстраните глицерина и след това да я изперете. Друг продукт от кухненския шкаф, които също може да използвате безотказно и безопасно върху всякакви тъкани, е содата за хляб. Тя трябва да бъде направена на мека каша с вода и намазана върху петното. Може да повтаряте нанасяне, престояване и забърсване с чиста кърпа, докато петното изчезне напълно. Изперете дрехата и се насладете на чувството, че сте победили едно от най-упоритите и трудни за премахване петна върху тъканите.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес