Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Покриване на драскотини по мебели и още 5 начина за използване на активен въглен в ежедневието

12 ноември 2022, 14:27 часа

Таблетките с въглен могат влизат в употреба не само за здраве, но и за различни домакински задължения.

1. Помага на стайните растения

Активният въглен e добър помощник при обгрижването на растенията в дома. Уникалните свойства на таблетките ще изпъкнат, ако почвата плесеняса. Махнете слоя почва и поръсете с натрошен въглен. Гъбичките вече няма да се появят в саксията. Ако заровите няколко таблетки в земята, това ще спаси корените от гниене. При рязане - дезинфекцира раната на мястото на срязване.

2. Покрива драскотини по мебели

Така ще прикриете малките драскотини и наранявания върху черни мебели. Натъркайте повредената зона с таблетка активен въглен и след това излъскайте остатъка с парцал. Дефектът няма да е така очевиден.

3. Елиминира лошата миризма

Активният въглен поема добре миризмите. Ако се появи неприятен аромат в хладилника, кухненския шкаф, поставете чинийка с хапчета вътре. Друга таблетка може да се постави до кофата за боклук или в обувките. Сменете, ако е необходимо - и забравете за неприятните миризми.

Активен въглен в грижата за кожата: Какви са предимствата му?

4. Предпазва от мухъл

Мухълът се появява на места с висока влажност, особено ако аспираторът не работи добре. В дома този проблем възниква в банята, в кухнята, край дограмата. Добре е да се погрижете се за вентилацията, таблетките с активен въглен ще ви съдействат за справяне с остатъците от влага. Сухото вещество абсорбира не само миризми, но и вода.

5. Пречиства водата от примеси

В много филтърни системи се слага активен въглен. Не убива вируси, микроби, но елиминира органични частици. Доста добър филтър можете да си направите и сами. Той ще работи също толкова добре, колкото фабричните аналози и значително ще подобри вкуса на чешмяната вода. Вземете фуния и я сложете в буркан. Поставете първия слой - марля, след което изсипете натрошените таблетки в около ⅓ от фунията, отгоре - друг слой плат. Готовият филтър трябва да се залее с няколко литра вода, за да се измият малките частици от въглена. След това можете да го използвате по предназначение.

Невероятни ползи от активния въглен за здравето

6. Избелва санитарията

Частиците въглен имат абразивен ефект и лесно се отмиват с вода. Таблетките могат да се прилагат при чистенето на мивки, тоалетни, тенджери и други предмети. Направете паста от натрошен активен въглен и вода, нанесете върху повърхността, разтрийте с кърпа, изплакнете с вода. Ако е необходимо, повторете манипулацията.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес