Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитен плочкаджия разкри как се чистят най-добре плочките в банята

04 март 2023, 13:44 часа

Когато полагаме усилия, за да обзаведем перфектната баня, искаме тя винаги да е хубава и подредена. Това обаче изисква време за редовно почистване и поддръжка. Чистата баня също е от съществено значение за всеки собственик на жилище. Баните ни най-често, както по пода, така и по стените, са декорирани с плочки и именно те представляват най-големия проблем за нас по отношение на чистотата, тъй като контактът с влагата допълнително спомага за образуването на непривлекателни петна или отлагания.

Не трябва да забравяме също така, че всеки вид плочки изисква от нас да се грижим за тях по различен начин. А ако банята ни е изцяло в бяло, тогава е още по-вероятно да търсим начини да запазим плочките блестящи за по-дълго време. 

Как и с какво почиствате плочките в банята, за да поддържате блясъка им?

Ключът към успешното почистване е правилният избор на почистващи продукти и редовността при почистването. Като начало трябва да изберем правилната химия за вида на нашите плочки, тъй като каменните плочки изискват различна грижа от керамичните. 
Някои видове камък, например мраморните плочки, са по-деликатни от други, затова си струва да четете етикетите на продуктите, за да не повредите красивите си плочки за баня. 
Неправилният почистващ препарат за плочки за баня може трайно да увреди повърхността, като остави ивици, драскотини или изтрие цвета. Въпреки това, след като сте се снабдили с подходящите химикали за баня, е време да сложите ръкавиците и да се захванете за работа. 

С тези бабини трикове само за 5 минути всяка баня ще свети от чистота

Като начало е добре да се отървем от всички декорации и предмети, които можем да внесем в помещението. 

За ежедневното почистване е най-добре да използваме меки гъби и кърпи от микрофибър, за да сме сигурни, че няма да повредим повърхността на плочките в банята си. Важно е също така материалът, който сте избрали, да не се протрива, тъй като това ще остави грозни влакна върху плочките и фугите. 

Запасете се и с хартиени кухненски кърпи, за да подсушите мократа повърхност и да предотвратите появата на ивици. Ако разполагаме с повече време, с помощта на кърпа и подходящ продукт можем да полираме плочките си, за да придобият блясък.

Трябва да купуваме както каменни плочки, така и керамични плочки от надеждни търговци.

Правилни инструменти и почистващи препарати за плочки

Трябва да съобразим почистващите средства за плочки с вида на плочките за баня, които имаме. По този начин ще си осигурим най-добри резултати и ще сме сигурни, че няма да повредим повърхността на плочките. 
Неизменно керамичните плочки остават най-популярният избор за банята в продължение на години. Ако искаме да ги поддържаме чисти, можем да си позволим най-обикновени почистващи продукти и мека кърпа. Трябва обаче да внимаваме с продукти, съдържащи абразивни добавки, тъй като те могат да надраскат плочките в банята ни.

Гранитогресът също става все по-популярен в банята. Този материал също е лесен за поддържане на чистота. Можем да инвестираме в специални препарати за почистване на фаянс, които си струва да използваме при по-силни замърсявания. В ежедневието обаче можем да си позволим най-обикновено почистващо средство.

Дори най-занемарената баня ще заблести от чистота, ако използвате това

Може да бъде малко по-трудно, когато се спрем на каменни плочки, защото в този случай трябва да внимаваме с почистващите препарати. В случая с мрамора си струва да внимаваме с химикали с киселинна реакция, защото можем да придобием грозни петна или потъмняване. Каменните плочки обаче ще бъдат най-лесни за ежедневна поддръжка, тъй като за почистването им ще ни трябват само вода и кърпа.

Как ефективно да почистите бяла баня?

Избирайки бели плочки в банята, ние се спираме на универсално и безопасно решение. Бялата баня също така изглежда по-просторна и елегантна. Белите плочки за баня ще изглеждат поразително само ако блестят от чистота. Как да постигнете това? Ето няколко съвета!

Как се почиства фугиращата смес?

Най-трудният елемент за почистване са пространствата между плочките, т.е. фугите. Въпреки това почистването им също не е най-приятното нещо, което трябва да се направи. 

Фугите са място, където мръсотията обича да се утаява и прилепва плътно. 
Като начало можем да почистим замърсените фуги с четка за зъби и натурална смес от сода за хляб, оцет и вода. Ако на някое място забележим различен цвят на фугата, отколкото трябва да бъде, трябва да използваме по-силни почистващи препарати. 

Това може да бъде специален препарат за почистване на фуги. Разбира се, трябва да избягваме плочките в банята, доколкото е възможно. Редовното почистване на фугите ще ни позволи да поддържаме банята идеално чиста.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес