Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете си този домашен дезинфектант и всичко ще блести от чистота

10 август 2022, 19:46 часа

В домакинството си използваме най-различни препарати за отделните помещения и повърхности. Много от тях обаче са с високо съдържание на токсични и опасни химикали, до които не е особено полезно да се докосваме често. И тук на помощ разбира се отново идват природните средства - създаването на домашни почистващи препарати с натурални средства е лесно, по-бюджетно и безопасно.

Като едно от най-известните средства за целта е оцетът. Той се използва не само на територията на кухнята за овкусяване на различни любими салати и ястия, но киселината в него е отличен дезифенктант, чийто ефекти можем да използваме и за почистване на дома си. 

А за да неутрализираме острата миризма на оцета, можем да добавим към него например цитрусов плод, който да придаде и свеж аромат - такъв например е грейпфрутът!

5 изпитани бабини метода за почистване на прозорците

Рецептата за домашния натурален препарат с оцет и грейпфрут, която ще ви покажем в следващите редове, ще ви послужи за почистване на прозорците, мивките, тоалетната чиния, плотовете, кухненските шкафове и плочките - един препарат, а толкова много повърхности.

Нека да видим и как може да си приготвите това отлично почистващо средство:

Необходими продукти:
•    Стъклен съд;
•    2 чаши ябълков оцет, по възможност домашен;
•    2 грейпфрута;
•    Етерично масло от цитрус;
•    Бутилка с пулверизатор.

Начин на приготвяне:

Започнете да подготвяте плодовете, като ги обелите. По кората на грейпфрутите не бива да остават части от сърцевината. Изрязвайте до бялата част. Корите на грейпфрута се поставят в стъкления съд и се заливат с 2-те чаши ябълков оцет. Съдът трябва да има капачка, с която да се затвори плътно. Затворете го и го приберете на сухо и тъмно място. Съхранявайте за една седмица, без да отваряте съда, докато не отлежи течността и миризмата на оцет бъде потушена от грейпфрута. 

Топ трик за почистване на варовик с фолио

След първата седмица прецедете течността и я прехвърлете в предназначената за дългосрочно съхранение бутилка с пулверизатор. Ако препаратът не запълва бутилката - може да добавите вода до пълното й напълване. Накрая прибавете и 20 капки от етеричното масло, за да се засили свежият му аромат и да се затвърдят почистващите качества на течността.

След това можете веднага да изпробвате ефективността на домашния ви почистващ препарат - можете да почиствате всички изброени по-горе повърхности, но тъй като оцетната киселина има силен ефект, трябва да внимавате при почистването на мрамор, кожа, естествено дърво или текстил. Дори е препоръчително да ги избягвате. 

Можете да си приготвите този натурален препарат с всеки цитрус, не само с грейпфрут. Същата работа ще свършат и лимоните, портокалите или мандарините - изборът е ваш!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес