Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАЙ-ДОБРИТЕ начини за поддържане на възглавниците чисти и свежи

08 декември 2022, 12:33 часа

Изпирането на възглавниците помага да се отървете от потта, маслата, бактериите и праховите акари, и това са само някои от тях. То може също така да им придаде свеж вид и мирис, като удължи живота им. Може да се окаже трудно да се разбере как да се почистват възглавници поради техния материал и размер, затова експертите споделиха различни методи за използване, включително почистване на петна и дълбоко почистване. И така, КОИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ НАЧИНИ ДА ПОЧИСТИТЕ ВЪЗГЛАВНИЦА ВИ:

Как се пере възглавница – всичко, което трябва да знаете

Най-добрите начини за почистване на възглавници

1. За да почистите на място, свалете калъфката на възглавницата и смесете среден почистващ препарат с вода, докато се образуват мехурчета. След това внимателно втрийте разтвора в петното с гъба, докато избелее, и оставете да изсъхне на въздух. 

2. Ако възглавницата ви мирише странно и искате да я освежите, ето какво трябва да направите. Свалете калъфката на възглавницата и я поставете върху равна повърхност. Поръсете възглавницата си със сода за хляб, преди да я оставите на пряка слънчева светлина за 2 до 3 часа. След това почистете старателно с прахосмукачка содата за хляб и тя ще бъде като нова. По-голямата част от възглавниците всъщност могат да се поставят в пералната машина, не забравяйте да проверите инструкциите на производителя, преди да я поставите в пералнята. 

Защо е важно да се грижим добре за възглавницата си?

3. Възглавниците от мемори пяна обаче не могат да се поставят в машината, тъй като това може да ги повреди. За дълбоко почистване на възглавница от мемори пяна експерти препоръчват да напълните контейнер или вана с хладка вода и малко нежен почистващ препарат. Потопете възглавницата си и след като се накисне, изстискайте възглавницата си няколко пъти, за да може топлата сапунена вода да почисти вътрешността на възглавницата. Изпразнете водата от контейнера или ваната и повторете горните стъпки, докато водата изтече от възглавницата ви. След като водата потече чиста, внимателно изстискайте възглавницата си, за да се отървете от възможно най-много излишна вода. Важно е да не я стискате прекалено силно и да не усуквате възглавницата си. След като сте направили това, оставете я да изсъхне на въздух.

Как да премахнем жълтите петна от калъфките на възглавниците?

4. Ако по възглавницата има жълти петна, причините за появата им може да са няколко. Най-добре е да ги почистите възможно най-скоро, защото в противен случай те може да не излязат дори при пране. Първата ви задача, когато става въпрос за премахване на жълти петна от възглавниците, е да установите какво е причинило петната, защото причината ще повлияе на подходящото третиране. Маслото от косата и кожата, наречено себум, може да предизвика жълти петна. Лесно решение за тези петна е шампоанът. Нанесете го върху петното и го оставете да попие в топла вода, преди да го изтъркате добре и да го добавите към прането както обикновено. Можете също така да помогнете за избягването на тези видове петна в бъдеще, като си вземате душ преди лягане. Друга причина за появата на петна по възглавниците се дължи на потта и слюнката. Тези видове петна могат да бъдат отстранени с помощта на домашно приготвена смес от вода и бял оцет. Експертите по почистване казват: "Оставете калъфките за възглавници да се накиснат за около половин час, след което ги добавете към обичайното пране". Друг съвет, ако някои от петната останат, е да оставите калъфките да висят навън или до прозореца през деня, тъй като ултравиолетовите лъчи на слънцето могат да разрушат петното и дори да помогнат за унищожаването на микробите.

Защо възглавниците ни пожълтяват и как да ги почистим?

5. Ако върху спалното бельо или възглавниците се появят петна от фалшив тен, експертите препоръчват да се избере гел за петна, който е на ензимна основа и не съдържа белина. Той може да разгради протеините в обичайните петна. Повечето препарати за премахване на петна просто избелват дрехите, като използват високи концентрации на агресивни химикали, които могат да повредят тъканите и дори да раздразнят кожата. Експертите препоръчват възглавниците да се перат или почистват на всеки три месеца, за да се предотврати натрупването на микроби и бактерии. Също така е важно редовно да сменяте калъфките на възглавниците, за да предотвратите появата на акне. 

5 причини човек да не спи на две възглавници

БОНУС: Според експерти матраците също трябва да се почистват, тъй като в тях може да се намират милион прахови акари, които да предизвикат влошаване на алергиите или астмата. Преди да започнете, е важно да проверите инструкциите за грижа на вашия матрак. Ако предприемете действия, които увреждат пяната, може да се окаже, че гаранцията ви е невалидна. Затова прочетете инструкциите за грижа. Първата стъпка при почистването на матрака от мемори пяна е да използвате мек разтвор на почистващ препарат върху петното. Използвайте топла вода и нанесете разтвора директно върху петното с помощта на гъба или парцал. Приложете достатъчно натиск, така че да проникне в повърхността на матрака, но не толкова, че да избута част от пълнежа вътре в него. След 5 минути използвайте друга гъба или парцал и изплакнете излишната течност от повърхността на матрака от мемори пяна. Ако все още е останало някакво количество, продължете попиването, докато цялата течност бъде отстранена от двете страни на калъфа на матрака. След като сте отстранили цялата излишна течност, поставете матрака си от мемори пяна на пряка слънчева светлина, за да изсъхне. Ако навън е студено, използвайте вентилатор, за да издухате топъл въздух над мокрите места върху калъфа на матрака, така че те да изсъхнат по-бързо.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес