Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко дълго могат да се съхраняват домакинските препарати преди да станат опасни?

09 декември 2022, 19:33 часа

Всички продукти за почистване и поддръжка могат да станат опасни или неефективни, тъй като с течение на времето съдържанието се променя при излагане на въздух.

1. Водороден прекис

Препаратът често се използва при премахване на петна у дома. Съхранявайте водороден прекис (3%) на хладно и тъмно място около шест месеца. След това продуктът губи своята ефективност, по-добре е да го купувате в малки бутилки.

2. Гел за миене на съдове

Средният срок на годност е 12-18 месеца. Дори и затворен продуктът губи качествата си след година. Гелът ще стане по-малко концентриран и по-воднист, когато почистващата формула се разпадне.

Никога не смесвайте тези почистващи препарати

3. Капсули за съдомиялна машина

Смята се, че таблетките нямат срок на годност. Всъщност продуктът трябва да се съхранява не повече от 15 месеца. След този период е опасно за хора с алергии или астма- малки частици могат да навлязат в дихателните пътища дори през запечатани опаковки и да причинят неприятни симптоми.

4. Прах за пране

След отваряне на опаковката, прахът за пране започва да се влошава след шест месеца, в затворена опаковка - до една година. Когато срокът на годност на праха за пране изтече, той трудно се отмива от влакната на тъканта, може да причини обрив на чувствителна кожа.

5. Омекотител

В затворена опаковка запазва омекотяващите свойства до три години. След отваряне омекотителят губи полезните си качества в рамките на една година. За по-голяма ефективност разклащайте течността всеки път преди употреба.

Рецепта за домашен препарат за почистване на дома без химия

6. Препарат за почистване на прозорци

Безопасният срок на употреба е 24 месеца. Но само при условията, посочени на опаковката. При неправилно съхранение амонякът, който е част от съдържанието на препарата, причинява главоболие и дразнене на лигавиците.

7. Белина

Избелващият агент ще бъде годен за една година. След шест месеца започва разграждането на химикалите, става по-малко ефективен, но токсичността не се увеличава. Идеалната температура за съхранение е +21 градуса.

8. Сода за хляб

В отворена опаковка содата е годна за употреба около 6-8 месеца. Качеството на този продукт може да се тества с лимонов сок или оцет. Бързо влиза в химическа реакция и се пени.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес