Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко често трябва да перем чаршафите и хавлиите?

23 април 2022, 17:00 часа

Спалнята е мястото за пълноценна почивка. Вашето спално бельо е гаранция за спокоен и дълбок сън. Чудите ли се каква е правилната грижа за любимите ви чаршафи и хавлиени кърпи? Сега ще ви разкажем за основните начини за поддържане и хигиена. Това ще ви помогне да откриете правилния баланс за чистота и комфорт.

Изпиране на чаршафите

Всеки има своето усещане за чистота и хигиена. Това важи в пълна сила и за спалното бельо. Социологически проучвания  посочват, че една на всеки 8 жени сменя чаршафите рядко, а цели 13% не са сменяли спалното бельо от месец. Стандартният период на смяна и пране е една седмица. Ако искате по-често да се наслаждавате на уют и чистота, подменяйте чаршафите по-често.

Подходящата температура за пране е 59-60 °C. Всяко използване на пералнята води до изтъняване на материята, но гарантира добра хигиена и спокоен сън. Не пропускайте редовната смяна на чаршафите, за да бъдете отлична домакиня и да осигурите най-доброто усещане за кожата по време на сън.

Изпиране на хавлиите

Хавлиите се нуждаят от по-честа смяна и пране от чаршафите. Тяхното използване е ежедневно, което води до задържане на влага. Ако ги оставите прекалено дълго време влажни, давате  възможност за развитие на различни бактерии и акари. Нашият съвет е да сменяте мокрите кърпи с чисти на всеки 3 дни. След душ поставяйте на открито, разгънете добре и оставете да изсъхне старателно. Кухненските кърпи, които ежедневно използвате, сменяйте на всеки 10 дни. Ако ги използвате за почистване на замърсени повърхности, сменяйте по-често.

Меки хавлии като след химическо, но в домашни условия

Негативни  последици  при  лошо поддържане на спалното бельо и хавлиите

През нощта, когато тялото ви се нуждае от почивка, кожата ви е в пряк контакт със спалното бельо. Много често потните жлези отделят неприятна миризма, която се задържа върху тъканите. Това води до неприятно усещане по време на сън, допълнителна влага и дискомфорт.

Влажната среда благоприятства развитието на бактерии или акари, което може да влоши здравето ви или да предизвиква кожни инфекции. Отделяните мъртви кожни клетки остават върху завивките и могат да бъдат премахнати само чрез пране. Мокрите хавлии също са място за размножаване на бактерии, а те са в пряк контакт с цялото тяло. Ето защо следвайте съветите и освежавайте редовно вашето спално бельо и хавлиени кърпи. Не отлагайте прането в пералня, защото това може да влоши състоянието на чаршафите от натрупаните замърсявания и да загубите техните първоначални качества. Спазвайте смяна на бельото на всеки седем дни и се насладете на спокоен сън, чистота и комфорт.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес