Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой би повярвал, че с тези домашни методи мухълът ще изчезне

15 март 2022, 13:00 часа

Появата на мухъл в дома не е никак приятно, но има доказани начини да се отървете от този проблем.

Мухълът се среща най-често в старите сгради, но може да се появи в нови апартаменти или новопостроени къщи. Във всеки четвърти дом има мухъл или плесен, а причините за това са комплексни.

Според изследване на Световната здравна организация, хифите на плесента произвеждат митотоксини, които са вещества, които потенциално причиняват рак, алергии и чести респираторни проблеми. Те представляват заплаха за дихателната и имунната система. Ако в дома ви има мухъл – не забравяйте да се отървете от нея възможно най-скоро.

Благоприятните условия за появата на мухъл са преди всичко твърде високата влажност и лошата циркулация на въздуха. Ето защо гъбичките най-често нападат местата, където потенциално са наводнени - паркет или стени – в бани и кухни. Водата може да попадне в помещението и отвън поради конструктивни дефекти в сградата, например счупен улук или течащ покрив. Наводнено мазе също може да бъде отговорно за това състояние.

Отървете се от мухъла вкъщи с един прост трик

Как ефективно да се отървете от мухъл в дома си?

Масло от чаено дърво

Той е един от най-ефективните естествени дезинфектанти. Лесно може да го купим в повечето магазини, предлагащи натурални продукти. Две супени лъжици чаено масло трябва да се смесят с две чаши вода. Поръсете с получения разтвор местата, където се е появила плесента. Не се притеснявайте за силната миризма на чаено масло, тъй като то се изпарява напълно след няколко часа.

Бял оцет

Изсипете оцета в бутилка със спрей и го поставете върху мухлясалото място. След около четвърт час избършете напръсканата зона със сапун и вода. Този метод работи най-добре, когато повтаряме дейността два пъти седмично.

Екстракт от семена на грейпфрут

Двадесет капки екстракт от семена на грейпфрут трябва да се смесят с две чаши вода. Изсипете сместа в съд с дозатор, разклатете добре и след това напръскайте. Тази операция може да се повтори много пъти.

Сода за хляб

Това универсално средство успешно премахва черните петна и неприятните миризми от мухъл и допълнително спира растежа му. Смесете сода за хляб с малко вода, за да образувате пастообразна смес. Нанесете агента на правилното място и изчакайте десетина минути. След това избършете с влажна кърпа.

Морска сол

Морската сол има противогъбични свойства, поради което ще ни помогне да се преборим с нежелания мухъл. Освен това тя дезинфекцира повърхностите, докато абсорбира влагата в затворени помещения. На местата, където се е появила гъбичката, изсипете голямо количество морска сол и оставете за около 30 минути. След това изтъркайте добре повърхността и накрая измийте всичко с топла вода.

Всички тези методи са ефективни, но все пак е най-добре да елиминирате причинителя на мухъл, за да имате по-траен ефект.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес