Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога трябва да правим дълбоко почистване на пералнята?

08 февруари 2024, 15:44 часа

Случвало ли ви се е да извадите дрехите от пералнята и вместо аромат на свежест и чистота да ви лъхне тежка миризма на мухъл, на застояло? Не сте сгрешили с избора на перилни препарати или пералня машина. Проблемът е другаде – твърде повърхностното почистване на пералнята машина и краткото време, което отделяте за целта.

Винаги, когато ви притеснява аромат на застояло от току-що изключената пералня, е време за тежката артилерия – дълбоко почистване на пералнята. Вижте предимствата му и малките трикове и тайни, които ви пестят време и усилия.

Дълбоко почистване на пералнята – вижте как

Дълбокото почистване е за вас, ако изкарвате прането си по-неприятно миришещо, отколкото сте го пуснали. То е вашето спасение и ако имате плесен и мухъл в пералнята машина, които съсипват и тъканите, и уреда ви. Спазвайте следните стъпки и ще се радвате на чисти домакински уреди и чисти тъкани всеки път.

Всяка домакиня трябва да знае този трик за почистване на пералнята

-          Направете разтвор от 50/50 смес от вода и белина. Напоете парцал и изтъркайте гумените уплътнения на пералнята машина – те са най-честото издайническо място, което показва дали сте чисти уреда, или сте претупали това задължение.

-          Ако откриете мухъл, оставете парцала да постои половин час върху замърсяванията и издайническите петна, след което изтъркайте.

-          Дезинфекция на фокус. Време е да извършите дезинфекция на повърхностите. Пригответе си няколко чисти кърпи, които да завъртите, тъй като не се препоръчва пускане на празна пералня. Напълнете барабана на машината с ½ чаша сода за хляб и един литър оцет и пуснете цикъл на пране с кърпите. Докато чакате пералнята да се извърти, може да почистите външния корпус – с мека четка и сапун, с кърпа, с препарат, ако има петна или плесен.

-          Открийте къде е уловителят за мъх на пералнята и го почистете. Търсете по горния ръб, в края на дренажния маркуч или просто проверете в книжката с указанията за уреда къде да търсите въпросният уловител, който трябва да почистите.

-          Почистете филтъра на водната помпа, като не пропускате, че това се прави при празна и изключена пералня. Извадете го въпросния филтър, огледайте за останали малки предмети като монети, ключове или косми, изчеткайте филтъра и го поставете в смес от гореща вода и течен сапун.

Кой е най-бързият начин за почистване на пералнята?

-          Корозия и ръжда по барабана изискват две чаши лимонов сок, изсипани в пералнята, и пусната машината на високи градуси. Ако ръждата по барабана е упорита, не съумявате да се освободите от нея, и продължава да остава трайни издайнически следи по прането ви, време е за нова пералня машина. Ако решите да си спестите подобна инвестиция, то ще захабите дрехите и тъканите, които перете, и в крайна сметка пак ще се наложи да похарчите въпросната сума, но след ХХ захабени пранета.

-          Пазете уреда си максимално! Следвайте препоръките на производителя за грижа за машината, все пак именно производителите най-добре знаят как следва да се поддържа уредът.

-          Не пропускайте да почиствате уреда поне веднъж месечно. Колкото по-често го правите, толкова по-лесно и бързо ще отметнете неприятната задача. Ако оставите уредът да се занемари, ще са ви нужни много повече средства и усилия, отколкото ако го поддържате редовно.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес