Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно да премахнете петна от кръв ?

04 юни 2023, 12:33 часа

Петната от кръв се почистват доста трудно и понякога колкото и да се старае човек, остават следи от тях дори след изпиране на дрехата. Има обаче няколко хитрини, които могат да ви помогнат по-лесно и напълно да отстраните петната от кръв. Колкото по-рано се опитате да премахнете петното от кръв от дрехата, толкова по-голям е шансът това да стане. Ако минат 24 часа или повече, е възможно да остане леке.

Кои са нещата, които може да намерите у дома и да ви помогнат със замърсяванията от кръв ?

Амоняк

Помага не само за изпиране на петна от кръв, но и от урина, дезодоранти и антиперспиранти. Разтворете амоняка във вода, като съотношението трябва да бъде 1:2. Накиснете дрехата за около 5-6 минути и след това я изперете.

Този домашен препарат ще премахне дори най-мазното петно

Студена вода със сол

Вземете леген и го напълнете със студена вода. Сипете вътре 1 чаена чаша сол и накиснете дрехата за поне 3-4 часа. След това я изперете хубаво със сапун за пране. По този начин ще успеете да премахнете петното доста по-лесно.

Оцет

Намокрете петното с ябълков или бял оризов оцет и оставете да подейства за около 10 минути. След това изперете дрехата на ръка или в пералнята.

Царевично нишесте

То поема влагата от тъканта и намалява проникващите ефекти на кръвта. Смесете нишестето със студена вода и направете нещо като паста. Покрийте петното с нея и втрийте нежно, за да не нараните тъканта. След това сложете дрехата на слънце и я изчакайте да изсъхне. После я изперете с вода и сапун. Ако петното все още е върху дрехата, повторете процедурата.

Опитните домакини правят това и по дрехите им не остава нито едно жълто петно

Перхидрол

Ще имате успех с перхидрола, ако петното е прясно и все още не е проникнало в тъканта на дрехата. Нанесете 3% перхидрол директно върху петното и го оставете за няколко минути, за да подейства. Изплакнете добре с хладка вода, а след това изперете дрехата на ръка или в пералня.

Кола

Ще ви бъде от полза, особено ако петното от кръв е станало, когато сте били навън и няма как да се сдобиете с гореизброените неща. Полейте обилно петното с кола и оставете да подейства за около 10-15 минути. Когато се приберете у дома, изперете дрехата с вода и сапун.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес