Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как лесно да почистим копчетата на печката - ще са като нови

30 май 2024, 17:44 часа

Копчетата на фурната са един от онези пренебрегвани кухненски инструменти, които лесно могат да станат лепкави и замърсени, но се почистват толкова лесно! Копчетата на фурната могат да станат СУПЕР мръсни, ако сте запален готвач – лепкави пръски масло и всичко останало. За щастие, с малко оцет и само 5 минути време, можете да накарате копчетата на фурната отново да изглеждат чисто нови.

Защо трябва да почиствате копчетата на печката?

Освен лепкаво натрупване от пръски масло и факта, че ръцете ви не винаги са чисти, когато ги докоснете, вие се излагате на същия риск от кръстосано замърсяване, когато докосвате копчетата, както когато докосвате клавиатурата на микровълновата фурна. За да сте в безопасност, старайте се редовно да почиствате дълбоко копчетата на фурната.

Ето как да почистим фурната на печката, така че да лъщи от блясък

Какво ти е необходимо?

·         3-4 чаши оцет

·         Купа, достатъчно голяма, за да побере всичките ви копчета на фурната

·         Бутилка със спрей, пълна с 1 част оцет, 1 част вода и няколко капки етерично масло (за почистване препоръчвам чаено дърво, евкалипт, лимон или лавандула)

Как да почистите копчетата на печката?

·         Извадете копчетата от вашата печка (повечето модели фурни имат копчета, които лесно ще се извадят) и ги накиснете в купа, пълна с бял оцет, за 5 минути

·         Напръскайте смес от оцет и вода (или обикновен оцет, ако можете да понесете миризмата) върху мястото на копчетата, и оставете да престои около 30 секунди до 1 минута

·         С помощта на гъба или микрофибърна кърпа избършете останалата мръсотия

·         Изплакнете копчетата под вода с малко препарат за съдове, след което ги оставете да изсъхнат напълно, преди да ги поставите обратно на печката

Как лесно да почистим копчетата на печката - по естествен начин без химикали

Като алтернатива, може да ги пуснете в съдомиялната машина, тя ще свърши работата също толкова добре. Малко притеснително е да не се изтрият изрисуваните надписите на вашите копчета!

Докато го правите, не забравяйте да почистите и вътрешността на фурната си, а ако имате електрическа печка – почистете и котлоните!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес