Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направите домашен универсален обезмаслител?

05 септември 2022, 17:33 часа

Всяка домакиня знае, че обезмаслителят може да се използва за почистване на най-различни части от дома. Той е неизменен помощник в чистенето, но има и няколко приложения, които са изключително ефективни, а не толкова известни. Ако досега сте използвали обезмаслителя си само за почистване на печката или тавите, то веднага трябва да поправите тази грешка. Той може да ви е много по-полезен!

Замърсявате много често белите си обувки? Имате упорити петна по килимите? Останали са петна от тиксо, които не можете да премахнете с нищо? За всички тези проблеми може да използвате само един препарат, който няма да ви остави разочаровани - обезмаслителя. Необходимо е само да напръскате засегнатите места, да оставите за кратко и след това да почистите с помощта на парцал.

3 лесни трика за почистване на микровълновата без обезмаслители

И приложенията никак не свършват дотук. Може да използвате обезмаслителя за почистване на градинските мебели - зацапани столове, маси, люлки и т.н. да не забравяме и за абсорбатора в кухнята, който попива мазнина толкова бързо. А какво по-хубаво от това, ако почистващият ни препарат е натурален? Можете да си приготвите такъв вкъщи, а в следващите редове вижте как:

Домашен универсален обезмаслител

В повечето препарати на пазара съдържанието на химикали не е никак малко, което подтиква редица домакини да се обръщат към натурални и екосъобразни почистващи алтернативи. По този начин опазвате здравето си, природата и спестявате средства.

Днес за вас сме подготвили една ефективна и достъпна домашна рецепта за натурален обезмаслител. Ето и какво ви е необходимо за нейното приготвяне:

Необходими продукти:

  • Бутилка с пулверизатор - до 1 л;
  • Чаша бял оцет - дестилиран;
  • Лъжичка натурален течен сапун;
  • Супена лъжица хлебна сода;
  • Етерично масло по избор;
  • Топла вода до запълване на бутилката.

Благодарение на тези 7 хитрини жълтите петна няма да се задържат по дрехите ви

Как да приготвите?

Започнете с дезинфекция на бутилката - потопете я в топла вода за известно време. След това започнете да приготвяте сместа директно в бутилката. Добавете оцета, след това течния сапун и хлебната сода. Накрая прибавете и нужното количество топла вода. За финал можете да прибавите няколко капки от любимото си етерично масло - за да придадете приятен аромат на препарата, както и да потушите миризмата на оцет.

Разклатете добре бутилката, за да се смесят съставките пълноценно. След това можете директно да се заемете с почистването - напръскайте със сместа засегната мръсна повърхност и избършете с чиста кърпа.

Натуралният обезмаслител е ефективен за всякакви петна, но ако те са по-застояли и мазни е добре предварително да нанесете сода за хляб и топла вода, да изчакате до изсъхване, след което да изплакнете пастата и да напръскате с обезмаслителя за оптимални резултати.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес