Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с влагата и мухъла в гардероба?

07 ноември 2021, 10:31 часа

Появата на влага е много срещан проблем в гардероби, килери и шкафове. Наличието на висока влажност може да има отрицателно въздействие върху здравето ни, особено в спалнята, където прекарваме най-много време и спим.

Ако в гардероба ви има мухъл, освен неприятни миризми и петна по дрехите, може да се събуждате често и със запушен нос и кашлица. Ако се влоши, може дори да развиете алергии или ревматизъм.

Как да премахнем мухъла от гардеробите?

Може да следвате тези няколко съвета, за да ви помогнат да се преборите с мухъла в гардероба си. Първо, ако плесента вече се е появила в килера, това означава, че нещата в него са поразени от спори на мухъл. Така че е добре всичко от шкафа да бъде извадено, после да го подложите на антисептична обработка.

Содата за хляб може да помогне за премахване на мухъл от вътрешността на шкафа. Дървените части трябва да бъдат внимателно обработени както вътрешната, така и външната част на шкафа. След което шкафът трябва да се остави да изсъхне.

Особено важно е да се поддържа добра вентилация. Винаги, когато има възможност, отваряйте вратата на килера. Ако има видима плесен, отстранете източника й възможно най-скоро. Почистете стените и гърба на гардероба с почистващ препарат против мухъл. Въпреки това, не забравяйте да тествате в малка скрита зона на килера (като вътрешността), за да проверите дали почистващото средство е съвместимо с материала на шкафа.

Не бива да държите своя гардероб прилепен плътно до стената, а трябва да има разстояние между тях от поне пет сантиметра. Добре е гърба на гардероба при възможност да се постави към вътрешна стена. Иначе има рискове мухълът отново да се появи, най-вече ако вашата външна стена не е добре изолирана или помещението ви не е достатъчно отоплено.

Хубаво е и често да почиствате вашите шкафове но не с твърде силни препарати, ами например вода и лимонов сок пак биха свършили чудесна работа!

Не прибирайте в гардероба дрехите си, ако те са още влажни

Ако във вашия гардероб се е развил мухъл, след отстраняването му с подходящия препарат за почистване, е добре да проветрявате стаята по-често и да осигурите постоянно отопление през зимния период и да поддържате еднаква стайна температура през деня.

Може да използвате и влагоуловител за вашия гардероб. Той е удобен за ползване, не изисква да бъде включен в ел. захранването или да работи с батерии и освен че улавят влагата, много от тези уреди излъчват и приятен аромат. Добре е те да бъдат подменяни от време на време или да се сменя техният пълнител.

Някои влагоуловители пък наистина имат опцията да бъдат зареждани в контакта за определен период от време. Ако редовно ги употребявате може да предотвратите появата на мухъла и острата миризма на застояло от вашите дрехи.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес