Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистите загорелия тиган у дома без химикали?

09 февруари 2024, 15:33 часа

Почернелият от годините тиган не само не изглежда добре в кухнята, но е и вреден за здравето. За щастие е напълно възможно да му се даде втори живот.

Всеки знае, че най-вкусните пържени картофи стават в стар тиган, почернял от сажди, който сте наследили от баба си. Сериозно обаче, готвенето в такива съдове не е никак здравословно. Добрата новина е, че старите ястия все пак могат да бъдат спасени, ако използвате няколко традиционни метода.

Първо опитайте да почистите тигана с обикновена сода за хляб.

Ако почиствате вътрешността на тигана, налейте в него вода и добавете около 100 грама сода за хляб. За да почистите старателно всички страни, поставете тигана в голяма метална купа и я напълнете с гореща вода и сода за хляб. Можете да поставите съда на котлона, за да заври. След 20-30 минути можете да премахнете въглеродните отлагания с помощта на обикновена гъба.

Почистването на загорял тиган - вече е мисия възможна

Ако мръсотията е много силна и има натрупана мазнина в тигана, можете да използвате трапезен оцет заедно със содата. Налейте около 200 мл вода в тигана, добавете оцет и оставете сместа да заври. След това добавете 2 супени лъжици сода за хляб и след това измийте добре тигана с гъба под течаща вода. Ако останат участъци от сажди, поръсете ги със сода за хляб, добавете малко оцет и оставете да престои. Същият метод ще работи и за почистване на тигана отвън, за да направите това, натрийте съдовете със сода, залейте ги с оцет и ги оставете за половин час.

За третия метод ще ви трябва обикновен сапун за пране. Вземете голямо парче, настържете го и го разтворете в топла вода. Изсипете сместа в тигана и оставете да заври. Ако искате да почистите съдовете отвън, поставете ги в голям съд, напълнете ги със сместа и също ги кипнете. Оставете тигана за 10-20 минути и измийте всички останали въглеродни отлагания с гъба.

Почистите тигана от мазнини и нагар с нещо неочаквано

Тиганът със сажди може да бъде опасен за здравето най-малко по две причини. Първо, саждите от пържените храни съдържат токсични вещества, които могат да се отделят при нагряване и да попаднат в храната. В дългосрочен план това може да доведе до отравяне и храносмилателни разстройства.

Второ, тиганът може да се нагрее неравномерно, което да доведе до прегряване на храната или неправилно приготвяне. Това може да накара продуктите да загубят своите хранителни свойства и да бъдат лишени от витамини и микроелементи. И вкусът също ще се промени.

Трябва да се помни, че пържените храни по принцип не са много здравословни, дори и да са приготвени в добър тиган. Маслото произвежда вредни съединения като ацеталдехид и акриламид, които са канцерогенни.

В допълнение, пържените храни могат да съдържат големи количества наситени мазнини, които влияят негативно на сърдечно-съдовата система и ускоряват развитието на атеросклероза.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес