Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистим ефективно вкъщи само със сок от лимон

01 декември 2021, 12:15 часа

Лимоновият сок също ли е мярка, която ще помогне за почистването на дома и ще се погрижи за хигиената в кухнята? Разбира се! Лимоните се използват от поколения и се използват за почистване и избелване наред с други неща. Сега модата за домакински почистващи препарати се завръща с двойна сила, защото си струва да бъдем по-екологични, като се откажем от химикалите и пластмасовите опаковки. И така, какво ще можем да правим с обикновен лимон под ръка?

Лимонов сок за миризми

Някои уреди, като хладилник, микровълнова фурна или съдомиялна машина, бързо „улавят“ миризми, и то не непременно приятните. Лимонът, чийто аромат е много силен, ще помогне за справяне с този проблем. Достатъчно е да поставите плодовете в специален контейнер за цитрусови плодове (лесни за закупуване в магазините) или кошница и да го оставите да изпусне аромата си. За да стане още по-интензивно, нека първо натъркаме малко кожата. Не забравяйте да сменяте лимона поне веднъж седмично.

В случай на микровълнова фурна, сложете в нея вода с лимонов сок и задайте програмата за около 3 минути. Освободената пара ще премахне неприятните миризми. С останалия разтвор можете незабавно да почистите вътрешността на цялото оборудване в къщата - по този начин нищо няма да бъде пропиляно!

Лимонов сок като средство за отстраняване на котлен камък

Камъкът, който се задържа върху кранове, е истински кошмар. Наистина е трудно да се почисти, но лимоновият сок е чудесно решение. Изсипете го в подходящ съд и поставете крана вътре, допълнете с вода. Нека оставим кранчето да се накисва в сока цяла нощ. На сутринта извадете и измийте крана с четка и камъкът лесно ще си отиде! Струва си да повтаряте такава процедура поне веднъж месечно.

Лимонов сок: използвайте за почистване на бижута

Лимоновият сок има избелващи и блестящи свойства, така че напълнете чашата наполовина с вода, добавете две супени лъжици лимонов сок и накиснете бижутата в този разтвор за поне час. В резултат на това среброто ще възвърне предишния си блясък. Ако мръсотията е наистина силна, поръсете бижутата с една чаена лъжичка сода за хляб и след това поръсете обилно с лимонов сок. Получената пяна трябва да се справи блестящо с мръсотията.

Полиране на стъклото с лимон

Лимоновият сок красиво блести и премахва замърсяванията, така че може да се използва за почистване на стъкло, например стъклени кани. Достатъчно е да натъркате стъклената повърхност с лимоновата половина, след това да я изплакнете и полирате с хартиена кърпа. Ефектът ще бъде изненадващ - стъклените съдове ще бъдат идеално чисти и лъскави, без нужда от почистващи препарати.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес