Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да не се мачкат дрехите в сушилнята?

17 юли 2023, 10:15 часа

Използването на сушилна машина си има своите правила.

Преди прането сортирайте дрехите по следните основни признаци. По текстура - тъкани, които образуват „бучки“, и такива, които ги привличат. По вид плат - съберете дрехи от сходни тъкани. Според нивото на замърсяване - отделете силно изцапаните предмети от леко замърсените. По цвят - бели, светли, тъмни, неща с разноцветни принтове. Такава подготовка преди пране значително ще улесни сушенето на дрехите в бъдеще. В крайна сметка всичко вече ще е подредено.

При сушене е особено важно дрехите да се разделят и по тегло. Смесването на по-тежки предмети с по-леки води до това, че някои предмети са изсъхнали, а други все още са мокри.

Изпраните дрехи се преглеждат и изтръскват, преди да се хвърлят в сушилнята. Проверете дали пералнята е премахнала петната. Ако са останали, перете отново, за да премахнете напълно петното преди изсушаване. Ако изцапаният артикул попадне в сушилнята, то най-вероятно ще остане завинаги. Разклатете дрехите или спалното бельо, преди да ги поставите още в пералнята, за да не допуснете в нея дребни принадлежности (например, монети, ключове и т. н.).

Как да избегнем претоварването на сушилнята?

Мнозина смятат, че спестяват време и енергия, като зареждат възможно най-много дрехи в сушилнята. Всъщност, така ще отиде повече време за съхнене на дрехите и най-вероятно те ще изглеждат, както при зареждането: намачкани и с неправилна форма. Да, заредете достатъчно дрехи в сушилнята - но така, че да се движат лесно и свободно в барабана. Спалното бельо по-добре да го сушите отделно от дрехите. По този начин можете да избегнете претоварването на сушилнята, да регулирате правилно времето за сушене и да предотвратите необходимостта от гладене в бъдеще.

5 съвета, които трябва да вземете под внимание, преди да си купите сушилня

Температура: проверете етикета на дрехите, за да сте сигурни, че сушите правилно. Някои дрехи може да изискват по-ниски температури или дори сушене на простор. В случай, че няма етикет с указания, ето някои препоръки. При възможност, ако перете дрехи в гореща вода, то често може и да ги сушите на гореща настройка. Но, наример, памучните кърпи за баня се сушат при нормална температура. 2 кг кърпи за баня обикновено изсъхват за около 40-50 минути.

Бельо: ако етикетите с упътвания за бельо и други деликатни вещи показват, че може да се сушат в барабанна сушилня, не забравяйте да изберете „деликатен“ режим.

Синтетични материали: ако дрехите от ликра, найлон, акрил, полиестер, вискоза или спандекс може да бъдат сушени в сушилня, то само при по-ниска температура.

Не пресушавайте: пресушаването на определени дрехи, като, например, памучни ризи, може да повлияе на качеството на дрехата и да причини свиване. Най-добре е да извадите памучните дрехи все още влажни и да ги оставите да съхнат на закачалка.

Знаете ли колко ток харчи една сушилня?

Предотвратете появата на мухъл: дрехите и бельото, които изваждате от сушилнята още влажни, оставете да изсъхнат преди слагаето им в гардероба. Това предотвратява появата на мухъл в места с лошо циркулиране на въздуха, като шкафове и чекмеджета.

Защо и кога дрехите е по-добре да се сушат на въздух?

Помислете за предимствата на сушенето на дрехи на въздух, вместо да използвате сушилня.

Сушенето на дрехи на въздух пести пари за ток и по-малко въздейства на околната среда. Предотвратява натрупването на статично електричество върху тъканите.

Сушенето навън „на простор“ придава на дрехите свеж, чист аромат; удължава живота им, като намалява износването в сушилнята.

Ако нямате въже за пране, можете да купите закачалка, за да сушите дрехите си на закрито. Най-често това са сгъваеми модели, които лесно се съхраняват дискретно, докато се наложи сушене.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес