Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитри трикове за почистване на старите петна от кафе - научете ги!

03 април 2023, 15:22 часа

Всеки знае, че свежите петна от кафе и други напитки се отстраняват по-лесно от застарелите и изсъхнали. Затова, ако се случи кафето да капне върху дрехите ви, по-добре е незабавно да се опитате да го измиете.

Първото, което би следвало да направите, е да потопите петното в топла вода - с температура около 60 градуса. Ако на работа или в кафене сте разлели кафе по светла риза или блуза, отидете до тоалетната, свалете ризата и я поставете под топла вода от чешмата. Не започвайте веднага да перете петното от кафе, за да не се разпространи. Оставете струята вода да тече свободно върху него.

Изчистване на стари петна от кафе

В случай, че не е възможно веднага да започнете да премахвате петното от кафе от дрехите, можете да го попиете със суха кърпа и поръсите със сол. Тези действия увеличават вероятността по-късно да успеете да премахнете петното без следа.

Ефикасен метод за почистване на застарели петна от кафе е следният. Смесвате вода с глицерин по 1 ч. л. Добавяте 2-3 капки амоняк. Нанасяте сместа на петното и я оставяте да действа. Когато петното изчезне, изплаквате.

Има и алтернативен вариант: нанасяте каша от сол и глицерин върху петното. Разтърквате, докато то изчезне. Изплаквате по обичайния начин.

Популярни домашни средства за изчистване на петна от кафе са глицерин, сапун и амоняк. За по-стари петна е необходима само кратка допълнителна процедура: ако петното е имало време да изсъхне, първо трябва да го накиснете в хладка солена вода.

7 начина за премахване на петна без прах и агресивни продукти

Чистене на петно ​​от кафе с препарат за отстраняване на петна

Препаратите за отстраняване на петна с хлор может да се използват единствено за памучни бели дрехи. Иначе върху цветните елементи ще останат бели петна. А синтетичните тъкани понякога пожълтяват от препарати за отстраняване на петна с хлор.

Има безопасни кислородни препарати за чистене на петна. Те премахват петна от масло, кафе, мухъл, йод, трева, сокове, вино, кръв, смола. Може да се ползват както за накисване, така и заедно с прах или с гелове за пране с цел максимално изчистване. За да почистите петна от кафе на цветни и бели дрехи, добавете 35 г такъв препарат в 1,5-2 литра вода. За най-добър ефект е подходяща вода, чиято температура е между 40 и 50 градуса. Кислородните избелители като част от такива препарати са безопасни за здравето и не увреждат тъканите при пране или накисване.

Как се чисти кафе от бели памучни тъкани?

Най-обикновен сапун за пране в случая ще помогне. Необходимо е да изперете петното и след това да изварите дрехите. Можете да изварявате само бели памучни изделия без ластици и декоративни елементи.

Ето как се премахват стари мазни петна за нула време

Как да изчистите петна от кафе от копринени и вълнени дрехи?

Настъргвате сапун за пране. Смесвате го с две до три чаени лъжички амоняк и половин литър вода. Измивате петното в разтвора. Изпирате дрехата в пералнята.

Друга рецепта за премахване на кафеени петна от коприна: смесвате четири супени лъжици вода и чист спирт. Добавяте 1 грам амоняк. Върху петното нанасяте сместа, разтърквате малко и оставяте да действа 20 минути. Изплаква се с вода.

Как да изчистите с глицерин петна от разлято кафе?

Ако петното е свежо, загрявате глицерина и го сипвате върху него. Оставяте между 15 и 20 минути. Изплаквате.

Как да почистим петна от кафе по килими и тапицирани мебели?

Докато си пием спокойно кафето у дома пред телевизора, рискуваме да капнем върху килими или тапицирани мебели. В такъв случай можем да премахнем петната от светъл килим или диван с водороден прекис. А за цветни мебели или цветен килим използваме най-обикновен оцет. Просто сипваме оцет върху петното от кафе и изчакваме.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес