Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашни методи за премахване на лоши миризми от хладилника

21 ноември 2023, 14:44 часа

Неприятната миризма от хладилника може да бъде неприятно преживяване, но има ефективни начини да прогоните лошите миризми и да възстановите свежия и чист аромат на уреда. Ето някои изпитани методи, които ще ви помогнат да се отървете от тези продължителни миризми:

Почистване и изхвърляне

Започнете, като извадите всички предмети от хладилника. Проверете за хранителни продукти с изтекъл срок на годност или развалени продукти и ги изхвърлете незабавно. Ключът към премахването на лошите миризми е да се обърне внимание на източника.

Дълбоко почистване

Избършете вътрешните повърхности на хладилника със смес от равни части вода и бял оцет. Този естествен почистващ разтвор помага за неутрализиране на миризмите и дезинфекцира повърхностите. Обърнете специално внимание на разливите и петната, които може да са носители на бактерии.

Как да забравим за лошата миризма в хладилника?

Абсорбция на сода бикарбонат

Поставете отворена кутия със сода за хляб в хладилника. Содата за хляб действа като мощен абсорбатор на миризми, като неутрализира и елиминира неприятните миризми. Подменяйте кутията на всеки 1-3 месеца за оптимална ефективност.

Активен въглен

Подобно на содата за хляб, активният въглен е отличен абсорбатор на миризми. Поставете няколко пакетчета с активен въглен или отворен контейнер в хладилника, за да помогнете за премахването на нежеланите миризми.

Утайка от кафе

Неизползваната утайка от кафе има дезодориращи свойства, които могат да помогнат за неутрализиране на миризмите в хладилника. Поставете купа със суха, неизползвана утайка от кафе в хладилника за ден или два, за да абсорбира миризмите.

Цитрусова свежест

Нарежете лимон или портокал на половинки и ги поставете в хладилника. Естествените цитрусови масла не само ще се преборят с неприятните миризми, но и ще оставят свеж и приятен аромат.

Екстракт от ванилия

Напоете памучно топче или парче плат в екстракт от ванилия и го поставете в хладилника. Ванилията има сладък и приканващ аромат, който може да прикрие неприятните миризми.

Правилно съхранение

Уверете се, че хранителните продукти са правилно запечатани и се съхраняват в херметически затворени съдове, за да предотвратите разпространението на силни миризми. Това също така помага за запазване на свежестта на храната.

4 начина за трайно премахване на лошата миризма от вашия хладилник

Редовна поддръжка

Планирайте рутинни почиствания, за да предотвратите натрупването на разливи и остатъци от храна. Проактивният подход към хигиената на хладилника може да допринесе много за запазване на лошите миризми.

Контрол на миризмите във фризера

Ако лошата миризма идва от фризера, проверете дали хранителните продукти не са изгорели във фризера. Опаковайте и запечатайте правилно храните преди замразяване, за да предотвратите изгарянето във фризера и свързаните с него миризми.

Като комбинирате тези методи и поддържате добри хигиенни практики, можете ефективно да премахнете лошите миризми от хладилника и да се радвате на свежа и чиста кухненска среда. Не забравяйте да отстранявате първопричините, да практикувате редовна поддръжка и да използвате естествени дезодориращи средства за дълготрайно решение.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес