Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неподозирани ползи от омекотителя за дрехи

08 октомври 2022, 19:00 часа

Ако по някаква причина омекотител за тъкани не е подходящ за прането ви, той ще бъде полезен за други цели и идеално ще замени специалните продукти, които не са ви били под ръка. Ето какво можете да направите с него.

1. Справете се с миризмите в тоалетната

Омекотителят за тъкани може да замени ароматизаторите, които са прикрепени към ръба на тоалетната. Добавете една пълна капачка от продукта в резервоара и водата ще ухае приятно на "алпийска свежест" или "морски бриз". Може да оцвети в нежно синьо, розово или лилави тонове – в зависимост от цвета на самия омекотител. Вярно е, че агентът в резервоара ще трябва да се допълва на всеки няколко дни - ефектът му ще приключи, когато източите цялата вода.

2. Почистете нагара от тигана

Налейте гореща вода в купа, добавете супена лъжица омекотител и оставете да кисне поне няколко часа или по-добре цяла нощ. След това ще бъде много по-лесно да почистите тигана и няма да се налага да го търкате и драскате.

Направете това и ще разберете дали трябва да използвате омекотител при пране

3. Измийте дървените повърхности

Дървото е по-деликатен материал от например плочките, пластмасата и метала. Поради това агресивните почистващи прахове, дезинфектанти и подобни средства могат да го повредят. Омекотител помага за нежно почистване на дървени маси и плотове, столове, шкафове, рафтове. Поставете малко върху гъбата, избършете замърсените места и изплакнете с вода.

4. Отстранете варовитите петна от вода

Белите петна, които се появяват по кранове, вентили, душ врати и други повърхности, които влизат в контакт с вода, са ужасно досадни. Конвенционалните почистващи продукти обикновено не се справят с тях, тъй като петната се образуват от варовика, който се съдържа във водата.

Специални продукти, например с лимонена киселина, помагат за премахване на варовика. Но ако не са под ръка, използвайте омекотител. С помощта на гъба го нанесете върху кран, плочка или друга повърхност, оставете за няколко минути и избършете с влажна кърпа. Петната трябва да са изчезнали.

5. Отстранете стикерите от стъклото

Няма значение кои: фабрични, останали на нови прозорци, или автомобилни, които са ви омръзнали. Балсамът ще помогне за омекотяване на хартията и разтваряне на слоя лепило. И без неприятни миризми, които обикновено се оставят от специални разтворители.

Смесете омекотителя с топла вода в съотношение 1:1, нанесете обилно разтвора върху стикера и оставете хартията да се накисне добре. След това внимателно отстранете стикера със скрепер. Това ще бъде много по-лесно да се направи, отколкото изглежда.

Не съсипвайте повече дрехите си – разберете кога се слага омекотител в пералнята

6. Освежете завесите и другите текстилни изделия

Завесите перфектно събират прах и абсорбират миризми, включително не най-приятните като тютюн. В същото време не всички завеси могат просто да бъдат взети и поставени в пералнята, когато пожелаете - някои изискват химическо чистене.

За да ги освежите бързо и да се отървете от лошите миризми, добавете няколко капачки омекотител с чаена лъжичка сода за хляб в бутилка със спрей и напръскайте завесите с получения разтвор, ако е необходимо.

Можете да направите същото с мека мебел, възглавници за диван и всякакъв друг домашен текстил.

7. Почистете и освежете килимите

Омекотител за тъкани ще помогне за омекотяване на килимите и ще им придаде блясък, ще премахне неприятните миризми и като цяло ще ги освежи.

Смесете няколко капачки от продукта с топла вода, изсипете разтвора в спрей бутилка, напръскайте килима и изчакайте около пет минути. След това отстранете продукта с парочистачка или влажна гъба.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес