Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 хитрини, с които да предпазим банята от мухъла

25 април 2022, 17:50 часа

Няколко съвета как да предпазите банята си от мухъл.

1. Измийте го

Най-бързият и лесен начин да се отървете от мухъл в банята е да го измиете. Почистете банята си както обикновено, но обърнете специално внимание на мухлясалите зони. Можете да се справите с лека плесен с помоща на течен сапун. Ако хванете мухъла достатъчно рано, малко течет сапун и мека гъба ще свършат работа. Най-доброто време за това е след душ, когато стените са влажни от пара и мръсотията е рохкава и повдигната.

2. Използвайте четка за зъби

Тъй като е по-вероятно да се появи мухъл върху хоризонтални или вертикални повърхности, трябва да имате специална кутия за всичките си стари четки за зъби. Етикетирайте внимателно плесенясалите четки, за да избегнете инциденти!

3. Обадете се на специалист по плесени

Ако сте опитали всички тези начини да се отървете от мухъл в банята и сте се провалили, може да се наложи да се свържете с професионалистите. Професионалните средства за премахване на мухъл може да изглеждат скъпи, но ако проблемното ви място е по-голямо, ще имате нужда от тяхната помощ! Онлайн прегледите са добри, но личните препоръки са по-добри. Попитайте вашите приятели, роднини и съседи за препоръки.

4. Вземете бутилка със спрей

За редовно ежедневно почистване, бутилка със спрей работи по-добре. Ще ви трябва пластмасова бутилка, която няма да се разтвори или корозира от почистващия ви разтвор - някои могат да изгорят през контейнерите си. Проверете дали всички метални части на бутилката (като пружини или панти) са защитени.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

5. Направете паста

Имате много алтернативи, когато проучвате начини да се отървете от мухъл в банята. Бутилките със спрей работят за високи, плоски петна, които не можете лесно да докоснете, въпреки че все пак ще ви трябва четка или кърпа за почистване, за да избършете спрея. Спреят обаче разхлабва мръсотията, което помага. Това означава, че ще прекарате по-кратко време в достигане на тези отдалечени места, така че е по-малко вероятно да се изморите. Но за по-силни зарази с плесени, спреят може да е твърде слаб. Можете да използвате същия почистващ разтвор, но използвайте по-малко течност, така че да образува паста.

6. Белината е най-добрата

Освен ако нямате етични причини срещу използването й, белината е популярен начин да се отървете от мухъл в банята. Ние го използваме толкова често, че го приемаме за даденост, но не забравяйте, че белината може да причини неприятни странични ефекти, включително проблеми с дишането.

Преди да използвате белина срещу плесен в банята, прочетете внимателно инструкциите. Носете маска, която ще блокира изпаренията и се уверете, че банята е добре вентилирана. Разредете белина според указанията на опаковката или бутилката и носете ръкавици и очила за защита.

7. Бораксът е непобедим

Гъбичките се развиват на места с много влага. Ако районът е светъл, влажен и равен, вие ще се получи плесен. Ако това е по-тъмно, по-влажно място, скрито от пряка слънчева светлина, е по-вероятно да развиете зелена плесен. Това е основата зад начините да се отървете от плесен в банята - те нарушават доставката на мухъла с кислород. Боракса също прави това. Може да бъде доста ефективен, ако го разтворите в гореща вода, разклатете добре и го изсипете в бутилка със спрей.

8. Опитайте с оцет и сода бикарбонат

Оцетът и содата за хляб са ефективни начини да се отървете от мухъл в банята. И точно като боракс, можете да направите воден спрей от оцет и вода или сгъстена паста от оцет и сода за хляб. Тези две неща предизвикват газирана реакция, така че трябва да ги използвате незабавно. Ако използвате спрей, поръсете суха сода за хляб върху мухлясалото място. След това напръскайте оцет. За паста смесете двете в чиния и я нанесете върху формата, докато шупне. Пастите трябва да престоят върху мухъла за няколко часа или за една нощ.

Как да се справим с конденза и мухъла у дома?

9. Търговските почистващи препарати могат да помогнат

Може да видите плесен в банята, описана като черна плесен или плесен за душ. Това го отличава от зелената плесен, лигавият вид, който намирате под камъни или под изоставени кофи под мивката. Можете да използвате търговски продукти. Тези продукти могат да бъдат доста концентрирани, така че ще трябва внимателно да прочетете етикетите. Трябва да проверите дали работят срещу мухъл и дали са безопасни за домашни любимци.

10. Инсталирайте добър вентилатор за баня

Проверявайте редовно банята, за да можете да хванете мухъл веднага щом се появи. Проследете областите, където се натрупва най-много, и внимавайте за всякакви течове или места, където се събира влага. И не забравяйте, че колкото повече работи вентилаторът в банята, толкова по-малко е мухълът, така че инсталирайте вентилатор за баня с таймер. В идеалния случай можете да програмирате изпускателен вентилатор да се включи веднага след като излезете от душа. Или можете да го свържете с превключвателя на осветлението в банята. По този начин всеки път, когато включите (или изключите) светлината, ще помните да активирате вентилатора.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес