Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо шофьорите трябва да внимават с падналите листа

11 октомври 2024, 14:39 часа • 471 прочитания

„Златната“ есен е красиво, но опасно време за шофьорите. Жълтата и червена зеленина изглежда много впечатляващо, но когато падан от дърветата, листата създават цял куп проблеми за собствениците на автомобили.

Какво трябва да се направи с колата преди настъпването на есента

В началото на есента температурата на въздуха все още не е достатъчно ниска за смяна на гуми. Падналите от дърветата мокри листа обаче са не по-малко опасни на пътя от леда. Сцеплението с повърхността намалява, пътят става много хлъзгав, което се отразява негативно на управлението и спирачния път на автомобила.

 

Снимка unsplash.com

Снимка: unsplash

 

Падналите листа също представляват опасност за боята на автомобила ви. Когато са изложени на влага, те започват да отделят танинова киселина, която има пагубен ефект върху боята. Тя оставя жълтеникави петна и може да доведе до преждевременна корозия.

Още: Седем процедури, задължителни за автомобил с голям пробег

Освен това падналите листа са склонни да се улавят в отделението между капака и предното стъкло, което служи за оттичане на вода и защита на каналите на вентилационната система. В резултат на това се нарушава циркулацията на въздуха, възниква парников ефект, стъклото в кабината постоянно се изпотява, появява се миризма на влага и мухъл.

Как да подготвим автомобила за студените дни?

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес