Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо пътуването зад камион е опасно?

30 юли 2024, 14:31 часа • 1774 прочитания

Много шофьори смятат, че следването на камиони по магистралата или на междуградски път пести гориво. Тази тактика обаче крие много опасности, предупреждават автомобилни експерти.

Още: Как да предпазим колата от прегряване в жегите?

Шофирането зад камион всъщност може да намали разхода на гориво, тъй като превозното средство, следващо камиона, се движи в зоната на намалено въздушно съпротивление. Това води до потенциални икономии на гориво до 30%. Въпреки това, за да постигнете такива впечатляващи резултати, трябва да шофирате доста близо до камиона. Такава рискована маневра значително увеличава вероятността от инцидент.

Но това не е всичко. Прекалено близкото следване на камион значително ограничава видимостта на водача, създавайки потенциални проблеми, особено ако пътните условия се променят или възникнат неочаквани препятствия.

Още: Какво може да се счупи в колата, ако затръшнете силно вратата?

Друг важен проблем, който може да възникне при следване на камион, е появата на стружки по стъклото и купето на автомобила. Тази повреда възниква поради летящи малки камъчета изпод колелата на камиона. А в дъждовно време, когато калта и водата измиват пътя, ситуацията става още по-трудна. Видимостта се влошава и малките частици се смесват с мръсотия, причинявайки още повече щети.

Освен това не всички шофьори внимателно следят безопасността на товара в открити каросерии. В резултат на това, ако следвате самосвал или камион с товарно ремарке, има риск автомобилът да бъде ударен от тухли, дъски и други строителни материали, които могат да изпаднат от каросерията.

Камионите, особено старите или претоварени, често създават димна завеса от изгорели газове, което също намалява видимостта и може да причини инциденти.

На косъм от челен сблъсък (ВИДЕО)

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес