Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо автомобилните ароматизатори са опасни

08 август 2024, 12:55 часа • 922 прочитания

Автомобилните аромати създават приятна атмосфера в купето и маскират неприятните миризми. Експерти обаче предупреждават, че те може да съдържат токсични вещества, канцерогени и алергени.

С какво можем да заменим ароматизаторите?

Ароматизаторите съдържат минимум естествени съставки, така че могат да представляват опасност за хора, склонни към алергични реакции или с проблеми с дихателната и сърдечно-съдовата система. Степента на опасност на ароматизатора не зависи от формата на освобождаване на миризмата. Негативните последици възникват след използване на дифузори, аромалампи или пръчици.

Производителите често добавят токсични вещества към автомобилните аромати като ацетон, натриев нитрит и бензоат, бензен, толуен, пропан, формалдехид и фталати. Всички те могат да причинят възпалителни процеси в дихателните пътища и лигавиците, да провокират пристъпи на бронхиална астма и алергични реакции. Кръвният поток във венозния плексус в основата на черепа също може да се забави, което води до главоболие или болка във всяка част на лицето.

Още: Как бързо да охладите купето на колата без климатик?

Експертите препоръчват да не рискувате здравето си и да спрете да използвате аромати. По-добре е по-често да почиствате интериора и да проверявате техническото състояние на автомобила. В краен случай можете да използвате натурални етерични масла вместо „химия“.

Как да изберем правилно освежител за въздух

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес