Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Законопроект: От есента на 2018 година – задължително в биодизела трябва да има джибри

22 ноември 2017, 12:20 часа • 6670 прочитания

От 1 септември, 2018 година, всички доставчици и търговци на течни горива за транспорта в България трябва да предлагат горива за дизелови двигатели, в които да има определено съдържание на биодизел от ново поколение. Това предвиждат предложени за обществено обсъждане промени в Закона за възобновяемите източници.

С промените се определя що е то биодизел от ново поколение. Това е биодизел, направен от гроздови джибри, слама, водорасли, животински тор, утайка от отпадъци.

Съдържанието на такъв биодизел в течните горива трябва да е определен процент, но той е много малък. Изискванията са в течните горива за дизелови двигатели да има 6% конвенционален биодизел т.е. произведен от хранителни или фуражни култури, като захарна тръстика например, а от тези 6% 1 на сто да се падат на биодизела от ново поколение.

Причина за предлаганото изменение на закона е, че България си поставя за цел до 2020 година 0,05% от потреблението на енергия за всички видове транспорт да идва от биогорива от ново поколение.

Освен промени относно биогоривата, се предлагат и промени при зелената енергия. Какви са те – научете в Expert.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес