Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Xiaomi даде италианско име на първия си автомобил

01 март 2023, 12:27 часа • 4928 прочитания

Китайският технологичен гигант Xiaomi регистрира името на първия си електрически автомобил. Началото на масовото производство на модела, който ще се казва Modena, ще стартира през следващата година.

Според Gizmochina, производителят на електроника е регистрирал както търговската марка Modena, така и няколко варианта на кодови имена наведнъж. Съдейки по описанието на марката, тя ще се използва специално за продажба на автомобили. Така Xiaomi е все по-близо до навлизането на нов за себе си автомобилен пазар, за който има амбициозни планове - продажба на повече от 10 милиона автомобила годишно.

Що се касае до Xiaomi Modena, това е голям седан, който се фокусира върху собствената технология за самоуправление на компанията. Вече е известно, че той ще получи хибриден твърдотелен лидар AT128 като основен и няколко спомагателни. Ако се вярва на изображенията, изтекли в мрежата, колата има опростена каросерия със стъклен покрив, скрити дръжки на вратите и необичайни блокови фарове, които са разделени на две с LED-линия. Огледалата за обратно виждане на електрическия автомобил са традиционни.

Modena (вътрешно фирмено название MS11), ще излезе на пазара в две версии. Първата ще бъде оборудвана с батерия от китайския BYD, а втората ще получи усъвършенствана батерия Qilin от CATL с възможност за зареждане от нула до 80 процента за 15 минути. Самата Xiaomi е отговорна за електрическия задвижващ агрегат.

Електрическа кола беше заснета по време на пътен тест при минусови температури. Очаква се производството да стартира през 2024 г., като доставките за китайския пазар ще започнат през третото тримесечие на същата година. Както беше съобщено по-рано, не трябва да се очаква ниска цена, тъй като конструкция на Xiaomi ще бъде изпълнена със скъпи напреднали технологии, за да може да се конкурира с модерните автомобили от големи автомобилни марки.

Xiaomi няма да спре с Modena. Още през 2025 г. към него трябва да се присъедини втора кола, наречена Le Mans. Първоначално компанията ще произвежда до 300 000 автомобила годишно, а след това се планира обемът да се увеличи до 10 милиона, измествайки лидерите на пазара на електрически автомобили. За сравнение Toyota, която заема първо място по продажби в световен мащаб през 2022 г., е продала 10,4 милиона автомобила.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес