Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възкресиха култова кола по молба на милионери

22 август 2017, 13:35 часа • 7353 прочитания

Един от най-впечатляващите експонати на проведени през уикенда конкурс за дизайн в Пебъл Бийч, Кабифорния бе Pagani Zonda HP Barchetta - суперкола, която явно скоро няма да бъде напълно пенсионирана. Моделът се произвеждаше през периода 1999-2011 г., като бяха сглобени 209 бройки. Оказа обаче, че това не е краят на историята на този култов модел.

Основателят на компанията Pagani - Хорацио Пагани, е готов веднага да възкреси автомобила, стига някой да си го поръча и плати съответно. А такива хора явно ве липсват, защото предстои направата не на една, а на цели 3 такива коли. Те се отличават не само с уникалния си дизайн, но и с високата си цената - над 2 млн. долара всяка. Оказва се, че трима италиански милионери са готови да платят такива суми, само и само да притежават Pagani Zonda HP Barchetta.

Самият автомобил се отличава с това, че сигурно е единствената кола в света, която се предлага с различен цвят на джантите. Тези от дясната страна са сини, а тези от лявата - сребристи. Машината е получила и малко стъкло, което е поставено зад седалките и спира вятъра, както и специални предпазители зад задните колела.

Друга особеност на тази Zonda е новият двигател, който тя е взела от появилата се по-късно Huayra. Това е 12-цилиндров мотор с две турбини. Той е производството на Mercedes-AMG, а обемът му е 6,0 литра. Мощността на агрегата е 764 к.с., като се съчетава с 6-степенна механична скоростна кутия.

По този начин, това е първата Pagani Zonda, която не разчита на легендарния двигатер Mercedes-Benz M120 (същият се поставя на S-Class W140). Автомобилът тежи 1250 кг. - с 20 повече от Pagani Zonda Roadster, но с 30 кг. по-малко от Pagani Huayra Roadster. Динамичните характеристики не се съобщават, както и точната цена, която остава тайна заради желанията на клиентите.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес