Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

VW Passat Alltrack дебютира на София Мотор Шоу 2015

30 септември 2015, 09:50 часа • 16210 прочитания

Офроуд изпълнение с офроуд режим и задвижване на четирите колела; мощност на двигателите от 150 до 240 к.с.

Нова генерация със задвижване на четирите колела при Passat Alltrack ще отбележи своята премиера за България на Автомобилен салон София 2015. Модифицирано офроуд оборудване – което включва подкартерна защита, уширения на страничните прагове и калниците, които правят каросерията изключително здрава и й придават отличителен индивидуален стил. Passat Alltrack е с увеличен с 25 мм клиренс (стандартно за TDI двигателите 110 кВт / 150 к.с и140 кВт / 190 к.с.). На разположение е специална офроуд програма с адаптирани асистиращи системи, модифицирано шаси и 4MOTION задвижване на четири колела.

 

Volkswagen предлага избор от 4 нови двигателя с директно впръскване на горивото за второто поколение Passat Allatrack: един турбо-бензинов двигател (TSI) и 3 турбо-дизелови двигателя (TDI). Всички отговарят на емисионна норма Euro 6. Бензиновият TSI двигател постига максимална мощност от 220 к.с. Гамата от TDI двигатели се отличава с висок въртящ момент и започва от 150 к.с., като включва още вариант от 190 к.с. и 240 к.с. Volkswagen предлага TDI двигателя с макс. мощност 150 к.с. с 6-степенна механична трансмисия. Всички по-мощни версии се оборудвани с автоматична 6-степенна трансмисия с два съединителя DSG.

 

Серийно задвижване на четири колела 4MOTION. Това задвижване се базира на пето поколение Haldex съединител и се активира дори преди автомобилът да поднесе, за да се елиминира загубата на сцепление с пътя. При нормално шофиране се задвижват само предните колела, за да се пести гориво. В момента, в който възникне риск от загуба на сцепление, задният мост се включва плавно за части от секундата. Наред с Haldex съединителя, който действа като надлъжна блокировка, електронната блокировка на диференциала (EDS), интегрирана в електронната система за стабилизиране (ESC) действа като напречна блокировка на четирите колела. Ако някое колело започне да превърта, те пренасочват задвижващата сила към колелото на противоположната страна за части от секундата. Вариантите Passat Alltrack 2.0 TSI с 220 к.с. и 2.0 TDI с 240 к.с. освен това са оборудвани с XDS+ на двата моста. Тази система – налична като опция на всички други Passat Alltrack модели – блокира колелата от вътрешната страна на завоя по време на движение и по този начин се оптимизира реакцията на волана. От техническа гледна точка, XDS+ е допълнителна функция към електронния блокаж на диференциала спомагаща за по-стабилното управление на автомобила в завой.

 

Passat Alltrack предлага различни режими на шофиране като стандарт. В допълнение към режимите “Eco”, “Normal”, “Sport” и “Individual”, познати от другите версии на Passat (в комбинация с адаптивна система за електронно регулиране на окачването DCC), допълнителният офроуд режим е уникална характеристика при модела Alltrack. Натискането само на един бутон адаптира всички асистиращи системи в Passat Alltrack за работа в офроуд режим. Например: с промяна в интервеционния интервал на ABS се намалява спирачният път. Системите за подпомагане при спускане и изкачване (Hill Start Assist и Hill Descent Assist) предотвратяват на свой ред връщането на автомобила при наклон, специално при потегляне. Педалът на газта може да бъде управляван още по-прецизно. Скоростната кутия с два съединителя DSG е с настройка за поддържане по-ниска предавка в офроуд режим.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес