Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Volkswagen готви раздяла с част от активите си

06 май 2018, 09:58 часа • 8736 прочитания

Концернът Volkswagen започва сериозна реорганизация на дейността си, която включва и раздяла с някои от активите. На първо място това са производителят на мотоциклети Ducati и компанията за производство на скоростни кутии Renk. Още бившето ръководство на групата се е опитало да се раздели с тези две фирми, но е срещнало съпротивата на профсъюзите, както и на семействата Пиех и Порше, които имат акции в концерна.

Новият главен изпълнителен директор на Volkswagen AG – Херберт Дийс, обаче е категоричен, че управата трябва да преразгледа участието на всички марки в групата, като за всяка от тях ще бъде търсено индивидуално решение. От думите му става ясно, че може да се търси раздяла не само с Ducati и Renk, но и с производителя на камиони MAN.

„При тези компании трябва да се търсят устойчиви бъдещи перспективи. Те могат да бъдат разширени с нови бизнес-планове, но е напълно възможно и да се стигне до раздяла с тях”, коментира Дийс, цитиран от агенция Reuters.

Шефът на концерна допълва, че Volkswagen ще пусне акциите на MAN и на другия производител на камиони, който притежава – компанията Scania, на борсата. Така по-лесно ще могат да се намерят инвеститори в тези фирми, което на по-късен етап евентуално да доведе и до раздяла. Тя обаче няма да бъде търсена на всяка цена.

„Най-важното за нас е да западим целостта на групата. За целта трябва да се подобри кооперацията с останалите марки от концерна, най-вече със заводите на Audi, Seat, Skoda и Bentley. Преминаването към общи платформи и двигатели е част от този процес. В същото време Volkswagen трябва да стане по-открит, по-честен и по-истински за хората”, каза още Дийс.

Експерти побързаха да сравнят действията на Volkswagen AG с тези на друг голям производител – FIAT-Chrysler, който вече тръгна по подобен път. Италиано-американският концерн освооди от опеката си компанията Ferari и фирмата за производство на селскостопанска техника CNH Industrial и те вече се развиват напълно самостоятелно.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес