Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водородно задвижване с 677 к.с. за Radical RXC

02 юли 2014, 10:26 часа • 33973 прочитания

Прочитайки това за пръв път може да се запитате как компания, която съществува от едва 17 години може да направи автомобил с водородно задвижване, генериращ много над 600 „коня“, докато Toyota вади от FCV само около 135 к.с. Ами, причините са много, но най-важната е как се използва водородът.

Докато Toyota използва горивни клетки в FCV, за да смесва водород с кислород и така да се генерира електричество (и вода), Radical RXC оправдава името си и върви по-много по-радикален път: той реално използва водорода за горене в модифициран двигател с вътрешно горене.

 

Cranfield University в Бедфорт, Великобритания, наскоро бе натоварен със задачата да проучи възможността за използването на водород в състезателен автомобил. Водородът би могъл да се очертае като бъдещето на транспорта, стига само някой да открие по-ефективен (и евтин) начин за извличането му от водата или други газове. Ограничението е било да не се използва горивна клетка, тъй като се търси по-евтино решение за бъдещето на моторния спорт.

Екипът решава да си партнира с Radical, тъй като тяхната състезателна кола RXC е точно това, което търсят – лек, много аеродинамичен, с централно разположен двигател 2-местен автомобил. Резултатът е чудовището, което виждате на снимките.

 

За нещастие решението им за момента е само на хартия... по-скоро на твърд диск. Но техните анализи показват, че задвижван от водород състезателен автомобил може да стане реалност. Той използва 3,7-литров V6 двигател на Ford, който обаче е модифициран, за да се захранва с водород от два резервоара под високо налягане, разположени зад кокпита.

Благодарение на водорода, този двигател генерира 223 к.с. повече спрямо стандартния двигател на Radical, което означава общо 677 к.с. и 768 Нм. Това идва от използването на 6,69 кг компресиран водород.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес